Nála nincs vasárnap húslevesillat nélkül, szinte semmit sem vesz a boltban, még a mustárt is maga készíti. Százezrek követik az interneten a szabolcsi faluban élő gazdálkodót, aki igazi infuencer, azaz véleményvezér lett az interneten.

Kisvárdáról költözött ki az alig 1500 fős Kékcsére. Azt mondja, eleinte nehéz volt a falusi élet, de ha egyszer valaki megszokja, akkor maga a menyország lesz. Vali az elmúlt években annyira belerázódott a vidéki életbe, hogy mindent maga állít elő, szinte semmit sem vesz boltban.

Hagyományos konyha különlegességekkel

Boros Vali neve jó ideje ismert azok körében, akik szeretnek jót főzni és enni, persze egészséges hozzávalókat felhasználva. A “Vali hagyományos konyhája” és a “Vali konyhája és kertje” nevű Facebook-csoportjainak rengeteg lelkes tagja van. A csoportjába mindenki feltölti a legutóbbi konyhai kreációját és az átbeszélik. Előfordul náluk a rántott kocsonyától kezdve a rántott tyúklábig minden.

Boros Vali csodaszép kerti zöldségei – Forrás: Facebook/Boros Vali

Mindent maga készít

Itt egymás közt bizalmasan beszélik meg a háziasszonyok vagy épp a “háziemberek” a konyhai titkokat, a főzés minden fortélyát, és nem restek arra sem, hogy tanuljanak egymástól. Az ötletgazda, Boros Vali jó példával jár elöl: minden nap maga főzi az általa termelt zöldségekből-gyümölcsökből, a saját tenyésztésű baromfiból a finomabbnál finomabb magyaros fogásokat – írja a sokszinuvidek24.hu oldal.

Amikor a hűtőjét mutatja, büszkén meséli, hogy a ketchup, a mustár, a chili szósz, a pirosarany és még a felvágott is saját készítésű.

Boros Vali házi készítésű mustára – Forrás: Facebook/Boros Vali receptjei, praktikái

Zsemlét és gyönyörű kifliket süt a teljesen hagyományos konyhai gáztűzhelyén. Nincs semmi cikk-cakk, finomat, egészséges alapanyagokból – mondja. A spagettit sem kell túldimenzionálni, Piedone sem úgy ette a spagettit, hogy az tele van darálthússal, hanem csak paradicsomosan, sajttal és igazi házi tésztával.

Gazdálkodik és süt-főz

Boros Vali a tyúkokat eteti – Forrás: PetőfiTV

Valit édesapja tanította a gazdálkodásra. Mint mondja: „Van több mint kétszáz baromfink, gyönygytyúkok, kopasznyakúak, parlagi pulyka, fogolyszínű tyúkok, kakasok. Mindet a gödöllői génmegőrzőből vettük eredetileg, azóta pedig vannak saját keltetőim, magam tenyésztem őket. Kizárólag őshonos fajtákat tartunk, mivel ezek ellenállóak, nem igényelnek bolti tápot, kizárólag saját termesztésű kukoricából készített darával etetem őket, ahogy kibújnak a tojásból.”

Vali ételei tehát finomak és egészségesek. Láthatóan nagyon jól érzi magát, boldog, hogy sok emberrel lehet kapcsolatban és egyre többen fedezik fel az otthon is elkészíthető ízletes ételek világát.

Kiemelt kép: részlet a PetőfiTV videójából