Elítélte a bíróság azt a 14 éves fiút, aki nemrég boxerrel bántalmazta a XI. kerület egyik játszóterén társát.

 A 14 éves fiú október 2-án délután egy fővárosi játszótéren sérelmezte, hogy a társaságában lévő lányra a 11 éves sértett megjegyzést tett. Emiatt meglökte, majd a nála lévő boxerrel több helyen bántalmazta a fiatalabb fiút, aki könnyű sérüléseket szenvedett ugyan, de a vádhatóság szerint a verés módja súlyos sérüléseket is okozhatott volna.


A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség gyermek- és ifjúságvédelmi részlege a gyanúsítottat súlyos testi sértés bűntettének kísérlete és felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette miatt állította bíróság elé. A bíróság a váddal egyezően 6 hónap, végrehajtásában 1 évre felfüggesztett fiatalkorúak fogházbüntetésére ítélte, és kötelezte „csoportos értékkorrekciós foglalkozáson” való részvételre. A fiatalkorút – a törvény kötelező rendelkezése alapján – pártfogó felügyelő segíti a próbaidő alatt. Az ítéletet az ügyész és a vádlott tudomásul vette, a vádlott és a védő enyhítésért fellebbezett.
Az ügyészség szerint a fiatalkorúakkal szemben kiszabott büntetés vagy alkalmazott intézkedés célja elsősorban az, hogy a fiatalkorú helyes irányba fejlődjön, és a társadalom hasznos tagjává váljon. Erre tekintettel az intézkedés vagy büntetés megválasztásakor a fiatalkorú nevelését és védelmét kell szem előtt tartani.

A fiatalkorúak által elkövetett bűncselekményeknél a beismerés, megbánás és bocsánatkérés mind a terhelt, mind a sértett személyiségfejlődése szempontjából fokozott szereppel bír. Emellett az is hasznos, ha a történtek feldolgozásához mind a sértett, mind a terhelt igénybe veszi szakemberek, pszichológus, pártfogó felügyelő, terápiás szakértő segítségét.

A fiatalkorú fiatalkorú beismerte és megbánta tettét, ezért gyorsított eljárásban állították bíróság elé.

Kiemelt kép: illusztráció