Megérkezett Magyarországra a koronavírus elleni vakcina. Az első oltóanyagszállítmány egy pingvines hűtőautóban szombaton reggel 6 órakor lépte át a hegyeshalmi határt. Onnan rendőrségi felvezetéssel hozták Budapestre. Szlávik János infektológus főorvos a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal a Dél-pesti Centrumkórházban megkezdte az oltást, egy osztályvezető kapta meg az első injekciót.

Szlávik doktor az első vakcinával

MTI/Koszticsák Szilárd

4875 embernek lesz elegendő

Szombat hajnalban megérkezett Magyarországra az Európában elsőként engedélyeztetett koronavírus elleni oltóanyag első szállítmánya 9750 adag oltóanyagot tartalmaz, amely 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé, tekintettel arra, hogy egy embernek – 21 napos eltéréssel – két oltást kell beadni, írja a BudapestKörnyéke.

A napi járványügyi adatokat itt találod!

Így néz ki közelről a Pfizer koronavírus-elleni oltása

MTI/Koszticsák Szilárd

A remény apró fiolája

MTI/Koszticsák Szilárd

Megérkezett hajnalban a várva-várt pingvines hűtőkocsi a határra

Hegyeshalom – MTI/Krizsán Csaba

Bekanyarodik a pingvines autó a Dél-Pesti Centrumkórházba

MTI/Koszticsák Szilárd

Mínusz 80 fokon kell tárolni

A mínusz 80 Celsius-fokon tárolt oltóanyag sértetlenségét katonák ellenőrizték mielőtt bevitték az intézménybe, majd azonnal egy szintén mínusz 80 fokos hűtőbe rakták.

Több kórházba viszik

A Pfizer-BioNTech vakcinából elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházba, majd az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, a Semmelweis Egyetem Klinikájára, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházba és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházába szállítanak.

Az egészségügyi dolgozók kapják meg elsőként

Hozzátették: az első vakcinaszállítmányt a következő hetekben újabbak követik majd, és azokkal egy ütemben folytatódik több héten át az egészségügyi dolgozók beoltása.

Még sok oltást várnak

2021 első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása – közölte a sajtóközpont.

Nem várnak, azonnal oltani kezdenek

Vasárnap mind az öt oltóponton – a Dél-Pesti Centrumkórházban, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, a Semmelweis Egyetem Klinikáján, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházban és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházában – elkezdik oltani az egészségügyi dolgozókat.

Fotók forrása: MTI