Emelkedhet az édesítőszerrel készített élelmiszerek, a gyümölcslevek, az reggelizőpelyhek és az energiaitalok ára, a kormány ugyanis súlyosan megadóztatná ezeket a termékeket.

Plusz adóterherrel súlytaná a kormány azokat a termékeket, amelyek véleményük szerint „rászoktattak minket az édes ízekre”. Az adó kiterjesztése vonatkozik a gyümölcslevekre is, az eddig 25%-os gyümölcstartalom alatt fizetett teher most már a 75% alatti gyümölcstartalmú italokra is vonatkozik majd. Így az ilyen üdítőitalok után literenként 5, a szörpök literje után 80 forint adót kell majd befizetni.

Új termékek is felkerülnek a listára, így a kandírozott és aszalt gyümölcsök, emellett a 8% rosttartalom alatti reggelizőpelyhekre is fizethetjük a chipsadót. Az energiaitalok, amelyek tartalmaznak koffeint vagy más élénkítő szert, 100 forint adóterhet kaptak literenként.

Az édes termékek mellett a sózottak is érintettek: miden olyan termék, amelynek zsírtartalma meghaladja a 20%- ot, szintén megkapja a chipsadót, így például a pattogatott kukoricáért is többet kell fizetnünk januártól.

A chipsadót 2011- ben vezették be, eredeti célja a sok sót, cukrot és koffeint tartalmazó termékek fogyasztásának visszaszorítása volt.

Kiemelt kép: illusztráció