Óriási áremeléssel kezdődik a 2020-as év. A benzin átlagára 9 forinttal emelkedik, a gazolaj ára pedig 6 forinttal kerül többe.

A 95-ös benzin átlagára 396 Ft/liter, a gázolajé pedig 421 Ft/liter lesz. Ez mindkét üzemanyag esetében csaknem 2%-os áremelkedést jelent egyik napról a másikra.

Az országban jelentős szórás tapasztalható az árakban. A legdrágábban az autópályákon lehet tankolni, egészen horror árakat találni.

A holtankoljak.hu összeállítása szerint a legolcsóbban a budaörsi Metró parkolójában az ENI kútnál lehet 95-öst kapni 369,9 Ft-ért. Ezt követik a 370-es árak Nyíregyházától Szegedig, majd a 375-ös tartomány, országszerte az alternatív kutakon.

A dízel esetében 395 forinttól indul felfelé az ár, általában a nagyáruházak kútjai olcsóbbak, az autópályákon a dízelt is aranyáron adják,.

Mivel a benzin és dízel árát meghatározó nemzetközi olajárak várhatóan tovább emelkednek, hamarosan újabb áremelésre számíthatunk. Összehasonlításként Görögországban már 533 forintnál jár a 95-ös, Angliában pedig 513-nál a dízel ára. Az olajnagyhatalom Szaúd-Arábiában mindössze 36 forintba kerül jelenleg 1 liter gázolaj.

Kiemelt kép: Auchan benzinkút Budaörsön