4397 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 170 298 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 121 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3689 főre emelkedett, 40 820-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 125 789 fő. Az aktív fertőzöttek 22%-a, az elhunytak 26 %-a, a gyógyultak 27%-a budapesti. 7 358 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük  599-en vannak lélegeztetőgépen.

Exponenciálisan nő a fertőzöttek száma

Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett újabb védelmi intézkedések. A kormány jövő hét szerdai ülésén értékeli a jelenleg érvényben lévő korlátozó intézkedések  hatását és szükségességét – írja a koronavirus.gov.hu

Szigorúan ellenőriznek

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és 93 kórházban  tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat olyan feladatokban, amelyek egészségügyi szakképesítés nélkül is elvégezhetők és ellátják az egyes kijelölt intézmények őrzését, védelmét. Az egészségügy tehermentesítése érdekében számítunk az orvosi, egészségügyi képzésekben részt vevő egyetemi hallgatókra is. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium levélben tájékoztatja őket arról, hogy a kormányhivatalok szervezésével hétfőtől 2 hetes fizetett gyakorlat keretében részt vehetnek a pedagógusok és bölcsődei dolgozók országos gyorstesztelésben és a kórházi betegellátási tevékenységekben. A szociális dolgozók gyorstesztelése is elindult.

Két mentős is meghalt koronavírus-fertőzésben

A LikeNews is megírta, hogy ismét meghalt egy mentős koronavírusban. A ceglédi férfi a járvány második mentősáldozata. Pár nappal ezelőtt egy Békés megyei mentőápoló halt meg a vírus miatt.

Az Unió nem tanácsolja az orosz oltóanyag használatát

Az Európai Unió arra figyelmezteti Magyarországot, amíg az unió gyógyszerügynöksége nem vizsgálta be az orosz koronavírus elleni vakcinát, addig ne használják. Csütörtökön érkezett meg 10 darab oltóanyag Moszkvából Budapestre, de a szükséges dokumentáció hiányában a vakcinákat a magyar szakemberek még nem tudják vizsgálni.

Bizalmi aggályok

Biztonsági aggályokat vetnek fel és rombolhatják a közbizalmat a koronavírus elleni orosz oltóanyag importjára és esetleges használatára vonatkozó magyar tervek, mivel azt még nem engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség – erre figyelmeztetett az Európai Bizottság.

Kapcsolódó!

Az Európai Unió nem tanácsolja Magyarországnak az orosz oltóanyag használatát: a szer forgalmazáshoz uniós engedélyre van szükség

Csütörtökön megváltoztak a maszkviselésre vonatkozó szabályok

Megváltoztak a kötelező maszkviselés szabályai, ugyanis péntektől a hatodik életévüket be nem töltött kiskorúak mellett az autizmus spektrumzavarral élő személyeknek sem kell viselniük azt az utcán.

Mindenki másnak kötelező

Mint ahogyan azt aLikeNews is megírta kötelező a szájmaszk viselése a közterületeken is, bár erről a 10 ezer fő feletti települések önkormányzatai saját hatáskörben dönthettek. A múlt héten azonban számos helyeről érkezett a rendelet, mi szerint a városok egész területén kötelező a maszk, Szegeden és Pécsett néhány kivétellel például mindenhol viselni kell.

Kiemelt kép: illusztráció, MTI fotó