Nagyon sok ember még óvatos a külföldi utazást tekintve, de sokan már javában tervezik az idei nyaralást. Nemrég bemutatkozott egy budakeszi család, akik épp a nagy világjárvány előtt költöztek a legnagyobb Kanári-szigetre, Tenerifére. Most ők mondják el véleményüket, idén érdemes-e ezt az úticélt választani a családi nyaralásra, na meg persze azt, hogy mik az aktuális covid szabályok a szigeten. 

Egy igazi kalandpark

Mielőtt meghoztuk a nagy döntést és Tenerifére költöztünk, hétszer jártunk itt nyaralni és mindig úgy indultunk haza, hogy egy csomó minden kimaradt a listáról, vissza kell jönni még. Ez a sziget tényleg egy igazi kalandpark, mert szó szerint minden sarkában újabb és újabb élmény vár. S bár sokan érkeznek ide nyaralni szuper menő szállodákba, all inclusive ellátással, szerintünk ez pénzkidobás. Annyi programot és látnivalót kínál a sziget, hogy szinte vétek 10 napig egy medenceparton szürcsölni a koktélokat és nem nekivágni felfedezni.

A távolság

Magyarországtól mindössze 5 órányi repülőútra van, ami szerintünk még a könnyen kezelhető távolság. Főleg a covidmentes békeidőben, amikor szinte bármelyik nap volt járat Budapest vagy Bécs irányába és nem volt drámaian nehéz kivitelezni egy hazautat, akár 24 órán belül.

Az árak

Az áfa 7% és az árak jellemzően a magyar árakkalazonosak, de például az üzemanyag olcsóbb: 1 liter benzin 0,79 euró (287 Forint) és egyes élelmiszerekért is kevesebbet kell itt fizetni, mint Magyarországon. 

Az ételek

A paella, a tapasok, a halak, a zöldségek, a kanári banán, a churros, a sok jobbnál jobb tengeri halból készült étel gyorsan elvarázsolja a turistákat. A legegyszerűbb helyeken is jókat lehet enni. Az autentikus helyi ételek mellett nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a barraquito-t, a tenerifei narancslikőrös kávét, illetve a helyi borokat, amiket már Shakespeare is előszeretettel fogyasztott. 

A programok

A megszokott turista hajókirándulások mellett, itt delfin- és bálnalesre is kihajózhatunk, hogy a saját élőhelyükön láthassuk ezeket az állatokat. Tesztelhetünk banánbort és kanárió banánt egy farmon. A főváros Santa Cruz Európa legnagyobb pálma gyűjteményével büszkélkedhet, de nagyon hangulatos kisvárosokat és halászfalvakat fedezhetünk fel körben az egész szigeten. A sportok terén is megszámlálhatatlan lehetőség adott a kalóriák égetésére: bringázás, e-bike túra, úszás, kajak, paragliding, canyoningNem véletlenül járnak ide Európából az élsportolók Európa legnagyobb szabadtéri edzőtáborába. Aki pedig a természetben szeret kikapcsolódni, az 1500 kilóméternyi kiránduló útvonalból válogathat, melyen megtapasztalhatja a vulkanikus környezetet elképesztő képződményeit.

Az élettempó

A kanáriók kifejezetten nyugodtak, bár hangosak. Nem aggódik senki és nem is siet senki. Mi is azt szoktuk mondani, hogy hova siessünk, itt vagyunk. A kellemes klímának is köszönhető ez a fajta életfelfogás. Este az emberek nem rohannak haza tévézni és akár este 10 után is normális, hogy az emberek teraszokon ülve beszélgetnek vagy a gyerekek játszanak. Szinte minden európai országból érkeztek idetelepülők. Sok a német, angol, orosz, belga, olasz, sőt vannak afrikaiak és kínaiak is. A kisfiunk osztályában 11 nemzet gyermekei tanulnak együtt, ők pozitívumként élik meg ezt a nemzetközi olvasztótégelyt.

Covid

A tavalyi nagyon szigorú karantén meghozta az eredményt és sokat javult a helyzet, de az akkor bevezetett szabályok most is érvényben vannak, így maszkot kell hordani mindenhol, kivéve a strandokat. Az éttermekben, kávézókban, vendéglátóhelyeken 1,5 méterre vannak egymástól az asztalok, maszkot akkor vehetjük le, amíg az asztalnál ülünk. 50%-os kapacitás a megengedett a tömegközlekedési eszközökön és minden zárt helyen. Este 23 órakor minden bezár reggel 6 óráig. Tömegrendezvények, fesztiválok és éjszakai klubok nincsenek tavaly március óta. 

Teszt nélkül nem lehet a szigetre lépni

A Kanári-szigetek beengedi az Európai Unió állampolgárait nyaralni, a határ 2020. júliusa óta nyitva. A belépéshez egy 72 órás negatív PCR tesztet kell bemutatni függetlenül attól, hogy valaki kapott-e oltást vagy sem. Ennek elsősorban az az oka, hogy az oltással is fertőzhet valaki tünetmentesen és így akaratlanul is behozhatja a betegséget. A teszt mellett egy hivatalos szálláshely által kiadott foglalással kell rendelkezni minden ide érkező turistának. Ha ennél több információra volna szükséged vagy Tenerifére tervezed a következő nyaralásod, akkor ide kattintva találsz még több cikket a témában. 

Kiemelt kép: Konczlik Lilla és férje, Piskor “Pite” Zoltán a Kanári-szigeteken