Az idei első negyedévben is brutálisak a különbségek az átlagkeresetek tekintetében a legjobban fizető főváros és a kevésbé pörgő gazdaságú megyék között. Míg Budapesten 317 ezer forint volt a nettó átlagkereset, addig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében alig haladta meg a 176 ezret.

Az elmúlt időszakban is folyamatosan nőttek a bérek a KSH adatai szerint: márciusban a bruttó átlagkereset 400 400 forint volt, 9,0 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Az első negyedévben a bruttó és a nettó átlagkereset is 9,1 százalékkal nőtt éves összehasonlításban, 384 200, illetve 255 500 forintra.

A reálkereset 4,6 százalékkal emelkedett a fogyasztói árak első negyedévi, 4,3 százalékos növekedése mellett.

A koronavírus-járvány gazdasági következményei a vizsgált időszakot még csak részben érintették, így hatása az adatokban csupán részlegesen jelenik meg – tették hozzá.

Megyei bontásban láthatjuk, hogy továbbra is Budapest van az élen, 317 ezres nettó fizetéssel, ezt követi Győr-Moson-Sopron megye jóval lemaradva 270 ezerrel, 255 ezret visznek haza az emberek Komárom-Esztergomban, ezt követi Fejér megye 251 ezerrel és az ötödik helyre került Pest megye 237 ezer forinttal. Óriási a különbség, egy budapesti székhellyel rendelkező cégnél dolgozó nettó 80 ezer forinttal keres többet, mint egy pest megyei cégnél dolgozó.

Még nagyobb a különbség, ha a lista végére nézünk, Nógrádban 192 ezer forint a kereset, Békés megyében 187 ezer, a sereghajtó pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, ahol átlagosan 176 ezret visznek haza az emberek, ez 140 ezerrel kevesebb a budapesti bérnél.

A KSH a munkáltató székhelye alapján sorolja a béreket egy-egy megyéhez, csak a legális, teljes foglalkoztatásban állókat veszi be az adatai közé és csak az öt főnél nagyobb szervezeteket vizsgálja – írja az Index. A lehetséges adókedvezmények nélküli számok ezek, azokkal magasabb mindenhol az átlagbér.

Kiemelt kép: illusztráció