Hétfőn hajnaltól megszűnnek a kijárási korlátozások Pest megyében, így ott is megnyílhat az összes az üzlet, az éttermek, szabadtéri múzeumok és a strandok is, miután Pest megye mostantól a vidéknek számít ebből a szempontból – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Budapesten kívül további enyhítéseket jelentett be a miniszter.

Hétfőtől az éttermek, büfék, kávézók, presszók, cukrászdák belső tereit is megnyitják, de a távolságtartás és a maszkviselés ugyanúgy kötelező.

Játszóterek és parkok is nyitva lehetnek, valamint a szállodák és a panziók is fogadhatnak vendégeket. Fontos változás, hogy június elsejétől 200 fő alatt esküvőt és lagzit is lehet tartani.

A vidéki vendéglátóhelyek teljes nyitásával kapcsolatban megjegyezte, ebben Magyarország követi Ausztriát és több nyugat-európai országot.

A kormány lehetségesnek látja a koronavírus-járvány miatt bevezetett budapesti korlátozások enyhítését is. Budapesten ma délután 3 óráig várja a kormány a polgármesterek véleményét, ezt követően a kormány virológusokkal egyeztet, majd az operatív törzs dönt arról, milyen új szabályok lépjenek életbe a fővárosban – ismertette.

Több polgármester egyértelmű véleményt formált az új szabályokról, Karácsony Gergelynek nincs egyértelmű álláspontja a kérdésben – mondta Gulyás Gergely. A döntés felelősségét a kormány vállalja. Gulyás Gergely szerint az új szabályokat pénteken vagy legkésőbb szombaton mindenki megismerheti.

A friss adatok szerint az aktív fertőzöttek 59 százaléka, az elhunytak 79 százaléka, a gyógyultak 59 százaléka budapesti vagy Pest megyei.

Kiemelt kép: Lezárás Szentendrén  – Forrás: MTI/Mohai Balázs