Kilépett az MSZP-ből Botka László. Szeged polgármestere óriási fölénnyel nyert október 13-án, de már az önkormányzati választásokon sem az MSZP színeiben indult, pedig pár éve még miniszterelnököt akart belőle csinálni a pártja.

Jó munkát kívánt az MSZP-nek Botka László – körülbelül ennyivel kommentálta kilépését a pártból. Szeged polgármestere 1994-ben lett az MSZP országgyűlési képviselője, akkor ő volt a térség parlamenti képviselője is.

29 évesen választották Szeged polgármesterének, úgy, hogy nem tősgyökeres szegedi. Egyetemistaként került a városba és 19 évesen lett a helyi MSZP tagja. Három év múlva már a térség országgyűlési mandátumát is elnyerte.

17 éve sikeresen vezeti Csongrád megye székhelyét. Az idei önkormányzati választásokon indult először az Összefogás Szegedért Egyesület színeiben. Most újabb öt évre kapott bizalmat a szegediektől.

Az MSZP reménysége volt

Botka Lászlót sokáig az MSZP reménységének tartották. Többször felkérték arra, hogy ő legyen Orbán Viktor kihívója, de mindig visszautasította a felkérést. 2018-ban azonban beadta a derekát és az MSZP miniszterelnök-jelöltje lett. Pár hónap után azonban lemondott. Döntését azzal indokolta, hogy az MSZP nem akar választást nyerni és a párt tele van téglákkal. Ezzel finoman arra célzott, hogy sok szocialista vezető a Fidesznek kémkedik. Lemondása utána semmilyen párttisztséget nem vállalt.

A pártból való kilépése senkit nem lepett meg, mert múlt héten, a szegedi közgyűlés alakuló ülésén már be sem ült az MSZP frakcióba.

Botka László Szeged polgármestere – Forrás: Facebook

Sikeres polgármester

Botka László egyébként eddig Szeged legsikeresebb polgármestere. Három kétharmados Fidesz győzelem sem tudta megrengetni a székét, pedig kemény lejáró kampányt folytatott most is ellene a kormánypárt.

Vezetése alatt Szeged dinamikusan fejlődik, soha annyi épületfelújítás és parkrendezés nem volt a városban, mint Botka regnálása alatt. Így nem csoda, hogy ellenfelei még fogást sem találtak rajta. Bár megpróbálták tavasszal belekeverni egy korrupciós botrányba, végül a bíróság Botkának adott igazat és számtalan sajtóhelyreigazításra kötelezték a polgármestert lejárató médiumokat. Sőt, a múlt heti bírósági döntés értelmében hetvenezer szórólapon kell bocsánatot kérnie a Fidelitasnak Botkától.

Botka László családja- Forrás: Facebook/Botka László

Családi hivatás

Botka László édesanyja négy évig 2002-2006 között Szolnok polgármestere volt. Akkor Magyarországon egyedülálló módon anya és fia két megyeszékhelyet vezettek párhuzamosan. Közben mindketten az MSZP parlamenti frakciójában ültek.

A jogász végzettségű polgármester felesége a Szegedi Tudományegyetem Tüdőgyógyászati Tanszékének főorvosa. Három lányuk született, a legidősebb az idén kezdte el az orvosi egyetemet.

Kiemelt kép: Botka László – Forrás: Facebook