Ebben a bejegyzésben a különféle autógumi-jelölések ismeretéhez szeretnénk praktikus segítséget biztosítani. Ennek megfelelően egyesével vesszük majd végig a különböző jelöléseket, természetesen a hozzájuk tartozó magyarázattal együtt.

Bízunk benne, hogy ebben a formában minél több autósnak tudunk segíteni a tudatosabb választásban. Úgyhogy vágjunk is bele, következzenek tehát szép sorban a jelölések!

Mikor lehet igencsak előnyös a jelölések ismerete?

Sokféle szituáció felmerülhet ebből a szempontból, de leginkább az autógumi keresésénél és a kiválasztásnál lehet igazán jelentősége a pontos ismereteknek. Például olyan szituációkban, amikor az Olcsobbgumi.hu webáruház téli gumi kínálatát böngésszük.

Legyen szó akár új, akár használt autógumi kereséséről, téli, nyári vagy négyévszakos kivitelben, ha tudjuk, hogy melyik jelölés pontosan mit mutat meg, akkor kedvezőbb eséllyel sikerülhet a céloknak és az autónak megfelelően választani.

Szerencsére nem is túlzottan bonyolult rendszerről van szó. Teljes mértékben memorizálható és nyomon követhető mindegyik viszonylag komoly erőfeszítések nélkül is.

Mi az pontosan, amit ezek a betűk és számok mutatnak?

Tipikus példa a téli gumik esete, amelyeket 3PMSF jelöléssel, avagy három hegycsúcs és hópihe megkülönböztetéssel szoktak ellátni. Aztán a speciálisnak számító defekttűrő gumik esetében is sok mindent elárulhat a három betűs jelzés.

Mindenképp javasolt figyelembe venni az autógumi méretére vonatkozó külön jelölést. Ebből a rendszerint hármas számhalmazból az első a gumiabroncs szélességét adja meg, méghozzá milliméterben.

A második érték a gumi oldalfalának magasságára utal. Ezután következik az esetek többségében egy R betű, majd pedig a peremátmérő inchben. A felsoroltak mellett fontos lehet még a súlyindex, mint a maximális terhelhetőséget, illetve a sebesség index jelölés, mint a maximálisan megengedett sebességet reprezentáló érték.

A DOT szám is lényeges

Ezt az értéket egy DOT felirat mellett viszonylag könnyű megtalálni az autógumi oldalfalán. Annyit érdemes tudni vele kapcsolatban, hogy az első két szám a gyártás hetét, a második kettő pedig a gyártás évét mutatja.

Leginkább használt autógumi vásárlás apropóján merülhet fel a fontossága, ugyanis a DOT szám a gyártási év, illetve hónap dátumszerű értékeit mutatja. Ha számunkra ez fontos a döntésnél, akkor nem árthat tudni.

Persze azt is be kell látni, hogy ma már korántsem biztos, hogy a használt autógumi beszerzése jelenti a racionális döntést. Pláne, hogy a teljesen új gumiabroncsok között is viszonylag egyszerű dolog ideális megoldás találni, méghozzá kedvező ár-érték arány mellett.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.