Két lépcsőben részben kiürítik és teljes egészében koronavírusos betegek ellátására szervezik át a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikáját, illetve a vele egy épületben működő Neurológiai Klinikát. A két intézménynek már a jövő hét közepén fogadnia kell a koronavírusos betegeket. 

Átszervezés

A Telex már a múlt héten értesült a tervezett átszervezésről, kérdéseikkek meg is keresték az egyetemet, amelynek sajtóirodája időt kért a válaszadásra. Az egyetem honlapján most megjelent tájékoztatás megerősíti információinkat. 

Két klinika működik

A Balassa utca 6. szám alatt található épületben két klinika működik: a pszichiátriai és neurológiai. Mindkét épületben már eddig is láttak el covidos pszichiátriai és neurológiai betegeket. 

FRISS!

Elkapta a koronavírust Vidnyánszky Attila, Józsefváros polgármesterének tesztje is pozitív lett

COVID-19 ellátás

„A Semmelweis Egyetem Balassa utcai épülete – ahol a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika, valamint a Neurológiai Klinika található – ütemezetten, két lépcsőben a koronavírusos betegek ellátóhelyévé válik. Eszerint az eddigi szakmaspecifikus COVID-19 ellátás mellett megjelenik az általános (nem pszichiátriai, neurológia) COVID-19 pozitív vagy koronavírusgyanús betegek ellátása is. Ezzel párhuzamosan a Semmelweis Egyetemen belül átmenetileg átszervezésre kerül a koronavírussal nem érintett pszichiátriai és neurológiai betegek ellátása.” – áll az egyetem honlapján.

Covidosok fogadása

Tehát a változás most az lesz, hogy az épületet covidos, nem pszichiátriai és nem neurológiai betegek fogadására is alkalmassá teszik. A honlapon azt írják: “Covid-19 pozitív vagy koronavírus-gyanús betegek ellátása is megjelenik itt, belgyógyászati profilú (belgyógyász, pulmonológus, illetve kardiológus) szakorvosok szakmai vezetésével, felügyeletével”.

Áthelyezések

A nem covidos pszichiátriai ellátás a korábbi Rókus kórházba költözik át, amely már Szent Rókus Klinikai Tömb néven az egyetemhez tartozik. A Neurológiai Klinika betegeinek ellátását a jelenlegi helyszínhez közeli Külső Klinikai Tömbbe helyezik át. 

Az első hullám alatt is volt ilyenre példa

Az egyetem azt írja: szervezeti egységek ideiglenes áthelyezésére a világjárvány első hulláma idején is volt példa. Ez mind a hazai, mind a külföldi intézmények esetében természetes része a járványhelyzet fokozódására való tudatos felkészülésnek.

Tudatos felkészülés

„Az átmeneti áthelyezésben érintett pszichiátriai és neurológiai betegek kezelőorvosuktól kapnak tájékoztatást az őket érintő változásról. Szervezeti egységek ideiglenes áthelyezésére a világjárvány első hulláma során is sor került, ez mind a hazai, mind a külföldi intézmények esetében természetes része a járványhelyzet fokozódására való tudatos felkészülésnek.” – írják.

Kiemelt kép: Illusztráció