Nyikolaj Antoskin tábornok volt a csernoboli atomkatasztrófa egy kulcsszereplője, aki most koronavírus fertőzésben hunyt el.

A szovjetek hőse

A hírről a The New York Times számolt be, a cikkben pedig arról írnak, hogy a Szovjetunió hősének is kikiáltott tábornok volt annak a helikopteres csapatnak a tagja, akik a levegőből oltották az atomkatasztrófa utáni radioaktív tüzet.

78 éves volt

Antoskin 78 éves volt, koronavírus miatt ápolták kórházban már egy ideje.

A likviditárok vezetője

A tábornokról tudni kell, hogy az úgynevezett likvidátorok vezetője volt: összesen 600 ezer ember dolgozott ugyanis azon, hogy a négyes blokkot minél jobban lezárják, és eltüntessék a katasztrófa nyomait, közülük sokan védőfelszerelés nélkül.

1986. április 26.

1986. április 26-án felrobbant a csernobili atomreaktor négyes blokkja. Az első robbanás Csernobilban nem sokkal hajnali fél kettő előtt történt, amit hamarosan legalább egy másik is követett.

Semmit nem sejtettek

Az ide érkező tűzoltók mit sem sejtve mindenféle védőfelszerelés nélkül kezdték el oltani a tüzet, azonban nem kaptak tájékoztatást arról, hogy ez az életükbe is kerülhet.

31-en haltak meg a robbanás következtében

A robbanásban közvetlenül 31 ember halt meg, majd hamarosan közvetlen radioaktív mérgezésben 28 dolgozó és tűzoltó is az életét vesztette.

Veszély

Ugyan nagyjából sejtették, hogy mire vállalkoznak, de részletesen senki nem mondta el nekik a valódi veszélyeket. A homokot és bórt a sugárzó uránra öntő helikopterpilóták például mindenféle felszerelés nélkül repültek a reaktor fölé, nélkülük ugyanis nem lehetett volna megfékezni a komolyabb sugárzást.

Egy helikopterkatasztrófa például korabeli felvételeken is látható. A helikopterek nagyjából két hétig dolgoztak, összesen 5000 tonna homokot, agyagot, ólmot és bórt szórtak a reaktor romjaira, hogy mérsékeljék a sugárzás mértékét.

Itt egy korabeli felvétel:

Tavaly kapta el a vírust

Antoskin tábornok pedig túlélte a katasztrófát, három évtizedes karriert futott be az orosz légierőben, majd a parlamentben dolgozott. A koronavírust még tavaly kapta el, a szervezet pedig nemrégiben feladta a küzdelmet.

A sorozat

Csernobil drámájáról a HBO készített egy minisorozatot. A minisorozat az 1986-os csernobili nukleáris katasztrófa történetét, az emberiség történetének legsúlyosabb, ember által előidézett katasztrófáját, illetve az orosz tudósok Európa megmentéséért folytatott drámai küzdelmét dolgozza fel.

Megtörtént események

A Csernobil megtörtént eseményeken alapul: az 1986. április 26-án történt atomkatasztrófa kapcsán mutat be emberi sorsokat és tragédiákat. Az atomreaktor dolgozóinak, a tűzoltóknak és a mentésen dolgozó bányászoknak a sorsát; a magas rangú pártfunkcionáriusok döntésképtelenségét, ahogy megpróbálják elbagatellizálni a veszély nagyságát; illetve olyan tudósokét, akik szakértelmük birtokában a nehézségek ellenére is mindent megtesznek a katasztrófa következményeinek elhárításában.

A forgatókönyv megszületésének körülményei

Egyik interjújában Craig Mazin elmondta, hogy a forgatókönyv megírását egy több mint két és féléves kutatás előzte meg, melyet 2015-ben kezdett meg. Sok különféle forrást használt fel –, tudományos folyóiratok cikkeit; kormányzati jelentéseket; korabeli szovjet tudósok könyveit, akik jelen voltak Csernobilban; nyugati történészek Csernobilt kutató munkáit; dokumentumfilmeket; személyes visszaemlékezéseket. Ezek közül kiemelte Szvjatlana Alekszievics belarusz író Csernobili ima (a Mazin által említett kiadás címe Voices From Chernobyl) című könyvét, amely lenyűgözte és rendkívüli módon inspirálta a filmsorozat megvalósítására. Mielőtt hozzákezdett volna az íráshoz, egy elmélyült beszélgetést folytatott egy atomfizikussal, aki elmagyarázta számára a nukleáris katasztrófa tudományos alapjait. Találkozott és beszélgetett egykori „likvidátorokkal”, illetve olyan személyekkel, akik a katasztrófa idején Pripjatyban éltek. A kész forgatókönyvet átolvasta és véleményezte egy ismerőse, aki a szovjet Ukrajnában nőtt fel, s az eseményeket átélte. Mazin megfogadta a javaslatait, s a történeti hitelesség érdekében számos javítást végzett a forgatókönyvön -olvasható a Wikipédián.

Elsöprő siker

A nézők körében elsöprő sikert aratott, az Internet Movie Database (IMDb) értékelések összesített rangsorában rövid idő alatt 9.7 ponttal az első helyre ugrott, s minden idők legnépszerűbb sorozata lett. Fogadtatása a filmkritikusok részéről is nagyon pozitív volt, a Rotten Tomatoes kritikagyűjtő oldal értékelésében 95%-ot ért el. Hatására megugrott az érdeklődés a csernobili katasztrófa iránt, a Wikipédián minden egyes epizód bemutatása után több esetben félmilliós napi látogatottsági csúcsot okozott, sőt a fukusimai atomerőmű-baleset iránti érdeklődést is jelentősen fokozta. Csernobil és környéke jelenleg turisztikai látványosság, melynek forgalmát a filmsorozat 35%-kal növelte. Hatására India internetes fórumain újra felelevenítették az 1984-es bhopáli katasztrófa emlékét, s Craig Mazin arról számolt be, hogy nagyon sok tweet-et kapott Indiából, melyben arra biztatják, hogy dolgozza fel a bhopáli katasztrófát is.

Kiemelt kép: Csernobil, YouTube videó részlet, HBO trailer