Szomorúan ír egy budapesti férj arról, milyen körülmények között kell a feleségének a László kórházban dolgoznia, Olaszországban közben katasztrófa van a kórházakban, látják meghalni az embereket. A koronavírus a fiatalokra is veszélyes. A 10. magyar áldozat mindössze 37 éves volt. A koronavírus nagyon gyorsan bedurvul! A fiatalember pár napja még jól volt, aztán meghalt.

Egy aggódó budapesti férj döbbenetes dolgokat írt a közösségi oldalán arról, hogyan kell a feleségének a Szent László Kórházban dolgoznia. Azt írta, hogy a héten már a második 12 órás műszakon van túl és a héten még két 24 órás műszakra kell bemennie – ahogy ő fogalmaz – a tűzvonalba.

„A fáradság aláássa az immunrendszerüket, ezt ők tudják, de most csak ők a bevethető szakszemélyzet. Reméljük a jövőhétre már lesz ésszerűen megszervezett váltás. Miért? Mert félnek! Nekik is csak egy életük van és nekünk is, a hazaváró családoknak. Az egészséges félelem segít abban, hogy óvatosak legyünk, hogy túléljünk. Itt, ebben a szituációban a “láthatatlan- ellenség” tényleg éles lőszert használ – írja a férj a Facebookon.

Olaszországban egymás után halnak meg az amberek

Akár négyszer-ötször annyi fertőzött és sokkal több haláleset lehet, mint amennyit a statisztikák mutatnak. Ezt állítja az Indexnek nyilatkozó Marco Vergano torinói intenzív terápiás szakorvos. Ő volt az, aki több mint egy hete azt üzente a magyaroknak, hogy készüljenek a legrosszabbra.

„Most 350 intenzív terápiára szoruló páciensünk van, de minden nap újabb és újabb ágyakat szabadítunk fel. Abban nem vagyok biztos, hogy képesek leszünk követni a növekvő betegszámot és el fogjuk érni azt a pontot, amikor telítődik a kórház. Mert itt nem csak arról van szó, hogy újabb és újabb lélegeztetőgépeket és ágyakat szerzünk, mert szakértő személyzetet nem tudunk az ágyak mellé állítani. Nem lesz több orvos és ápoló.

A legtöbb országban ezt csak most kezdik felismerni, hogy ha nem hoznak drasztikus intézkedéseket most, akkor eljöhet az a pillanat, amikor egy ágyra 30 beteg jut majd. Ezek nagyon népszerűtlen intézkedések és az emberek nehezen fogadják el. És ha nem látod a saját szemeddel meghalni az embereket, akkor nem is hiszed el, hogy mi történik” – mondja Vergano doktor.

Az orvos azt is elmondta, hogy kórházukban a legtöbb páciens 45 és 65 év között van. Tapasztalataik szerint a betegség közel hetven százalékban az idős férfiaknál válik súlyosabbá.

37 éves magyarországi áldozat

Ahogy azt szerdán megírtuk, koronavírus-betegségben meghalt a magyarországi brit nagykövet helyettese. A fiatalember mindössze 37 éves volt és múlt héten az egyik barátjának arról beszélt, hogy elkapta ugyan a vírust, de jól van. Ehhez képest pár nappal később, meghalt. Ebből arra lehet következtetni, hogy a koronavírus nagyon gyorsan bedurvul.

Soha nem voltam még ilyen beteg

Ahogy azt korábban megírtuk, a kínai Vuhanban élő, 25 éves brit Connor Reed angolt tanít egy kínai iskolában és még novemberben ő volt az első brit, aki koronavírussal fertőződött. A fiatalember a következőket mesélte: Hagyományos influenza tünetekkel indult, aztán leállt, majd pár napos pihenők után újra támadt. Úgy emlékszik, hogy a 12. napon volt a legrosszabb állapotban.

„Az influenza megújult erővel támadt újra. Nehezen lélegzem, a felkeléstől és a fürdőszobába kimenéstől már zihálok, és kifáradok. Izzadok, lángolok, szédülök, ráz a hideg. A tévé be van kapcsolva, de nem fogom fel. Ez egy rémálom.

Délutánra úgy érzem, fuldoklom. Soha nem voltam ilyen beteg. Csak kis kortyokat tudok lélegezni, és amikor kifújom, a tüdőmnek olyan hangja van, mint amikor egy papírzacskót gyűrnek össze. Ez nincs rendjén, dokihoz kell mennem. Az orvos tüdőgyulladással diagnosztizál. Ezért van ilyen hangja a tüdőmnek. Egy csomó vizsgálatra elküldtek, hat órán át tartott.” – írja a fiatalember.

A betegségének 22. napján még mindig vacakul van. Így emlékszik vissza: ”A tüdőgyulladás elmúlt, de úgy fáj mindenem, mintha átment volna rajtam egy úthenger. A homloküregem katasztrófa, a dobhártyám ki akar durranni. Tudom, hogy nem kéne, de a fülem belsejét vattás pálcikával masszírozom, hátha elmúlik a fájdalom.” – mesélte a fiatalember.

A koronavírus tehát nem csak az időseket dönti le, megviseli a fiatalokat is és ahogy a brit nagykövetség munkatársának az esete is mutatja, jó erőben lévő középkorú férfiakat is elvihet.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balogh Zoltán