Mint ahogyan azt a LikeNews is megírta itthon az elmúlt néhány órában ülésezett a parlament, az országgyűlés ma döntött a veszélyhelyzet meghosszabbításáról, melynek célja a kormány szerint a a magyar emberek életének és egészségének megvédése, valamint a gazdasági károk mérséklése és a munkahelyek megőrzése.

Az ellenzék nemet mondott

Az ellenzéki pártok azonban már előzetesen bejelentették, nem fogják megszavazni a veszélyhelyzet újbóli meghosszabbítását, a kormánynak nem adnak további felhatalmazást a rendeleti kormányzásra. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Döntöttek

A kormány javaslatáról ma délután határozott a parlament, a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot pedig – hiába az ellenzék nemleges válasza – 133 igen, 55 nem és 1 tartózkodás mellett megszavazták. Ez azt jelenti, hogy további 90 napig megmaradnak a kormány rendkívüli jogköreit a koronavírus miatti veszélyhelyzetre való tekintettel, azonban a parlament korábban is visszavonhatja ezt a felhatalmazást.

FRISS! A szomszédban az enyhítésen gondolkodnak, Magyarország a veszélyhelyzet meghosszabbításáról tárgyal éppen

Kormányzati lépések

A megerősítéssel kapcsolatban az előterjesztés indoklása hangsúlyozza: e megerősítés által az országgyűlés politikailag elismeri a járvány megakadályozására tett eddigi kormányzati lépéseket.

Ezt is jóváhagyták

Az országgyűlés külön jóváhagyta azt a kormánydöntést, amellyel a tavaly november elején kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt kiadott egyes kormányrendeleteket a 2021. február 7-én hatályos szövegükkel újból hatályba léptették.

Időközi választások kérdése

A hétfőn elfogadott jogszabály rendezi az időközi választások és népszavazások kérdését is, kimondva, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő napig időközi választás és népszavazás nem tűzhető ki, a már kitűzöttek pedig elmaradnak. A ki nem tűzött és az elmaradt választásokat, népszavazásokat a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napon belül kell kitűzni.

Ne hagyd ki! Fontos két hét áll előttünk: megszólalt Müller Cecília, elmondta várhatók-e még szigorítások, a kínai vakcina hatásáról is beszélt

A törvény rögzíti

A törvény rögzíti, hogy a kormánynak a járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről rendszeresen tájékoztatást kell adnia az Országgyűlés ülésén, annak hiányában a házelnöknek és a frakcióvezetőknek.

Ekkor lép hatályba a törvény

A törvény a kihirdetése napján 23 órakor lép hatályba, és a kihirdetését követő 90. napon veszíti hatályát. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt