Dubajba évente majdnem 20 millió turista érkezik. Sokan csak lazítani akarnak egy jó szállodában, mások viszont felfedeznék ezt a különleges országot. Cikksorozatunkban mi is ezt tesszük, most a helyi közlekedési lehetőségekről lesz szó.

Amikor Dubajba mész két repülőtér közül az egyikre érkezel. Ha Wizz Airrel repülsz, akkor a Dubai Al Maktoum Repülőtérre (DWC) érkezel, ha más légitársasággal, például a helyi Emirates járatával mész, akkor a Dubai International Airportra (DXB) érkezel meg.

Dubaj taxi

Mindkét repülőtéren könnyen találsz taxit. Csak a homokszínű autókba ülj, azok a helyi hivatalos taxik, minden mást kerülj el. A taxisok általában az óra indításával trükköznek, az elején ezt érdemes figyelni. Meglepő, de a taxi nem sokkal olcsóbb, mint Budapesten, ezért majdnem hasonló árakra számíts.

Hivatalos taxik a Souk Medinat Joumeriah bejáratánál – Fotó: LikeNews International

Mivel a repülőtereken, metróban és a plázákban is van ingyenes wifi, taxi helyett érdemes Ubert hívni. Olcsóbb, nyomon követheted, hogy merre jársz, a fizetéssel pedig nem kell vacakolni, hiszen a bankkártyádról vonják le az összeget. A repülőtérről nagyjából 10-15 ezer forintba kerül a szállodáig eljutni taxival vagy uberrel.

Autóval Dubajban

Néhányan rémtörténeteket mesélnek az autózásról, pedig Dubajban a legolcsóbb közlekedési eszköz az autó, hiszen az egész országot autós közlekedésre tervezték, a benzin pedig szuperolcsó, 2020 februárjában 160 forintba került 1 liter 95-ös.

Sokan tartanak a brutális közlekedési bírságoktól. Nem kell félned, ha betartod a szabályokat. Mindenhol egyértelműen ki van írva, mit lehet, mit nem. Autópályán 140 km/h a településen belül 50, de sok helyen 60 km/h maximális sebesség. Figyelni kell a táblákat, minden érthetően ki van írva angolul is.

Sugárút Dubajban – Fotó: LikeNews International

A legtöbb úton 500 méterenként automata traffipaxok vigyáznak a sebességre, a kereszteződésekben pedig kamerák figyelnek mindent. Dubajban azért alkalmaznak brutálisan magas, nagyjából 300 ezer forinttól induló bírságokat, hogy így kényszerítsék rá a világ különböző országaiból érkezett, gyakran botrányos vezetési kultúrájú sofőröket a szabálytiszteletre. Meglepő, de Dubajban még a pakisztáni sofőrök is előzékenyen megállnak és átengedik a gyalogosokat a zebrán.

A brutális bírságtól tehát csak akkor kell félni, ha magyarosan vagy pestiesen vezetsz. Gyorsan át lehet állni a kényelmes tempóra, nem fog zavarni, hogy csak 60 km/h-val mész a városban, mert mások is betartják a sebességet, még a szuperluxus Ferrarik is kényelmesen araszolnak melletted és biztos lehetsz abban, hogy nem sokkal később fogsz a célodhoz érni, mint száguldozva.

A közlekedés tempós, kényelmes, kiszámítható, kifejezetten gyalogosbarát. A sok kamera és a magas bírságok miatt minden autós jófiú az utakon.

Az autózást nagyban megkönnyíti az ingyenesen letölthető helyi alkalmazás a Smart Drive, amely akkor is jól működik, amikor a telefonodon nincs internet, mert nem akarod fogyasztani az adatforgalmad.

A másik megoldás a Google térkép offline használata. Wifis közegben töltsd le Dubajt és ezzel is tudsz navigálni 3G hálózat nélkül. Igaz ez nem alkalmas offline üzemmódban arra, hogy útvonalat rajzoljon, de arra jó, hogy megnézd hol vagy és merre kell menned. Booking.com

Dubaj metro

Dubajban két metróvonal van a piros és a zöld. A vonal nagy része a felszín felett halad, jól látod a várost. Az egyre drágább taxi és uber árak miatt érdemes megfontolni, hogy olyan szállodát keress, amely közel van egy metróállomáshoz.

A metró gyakran jár és párhuzamosan halad a várost kettészelő 2×8 sávos autópályával. A Dubai Marina és a Burj Kalifa állomás közti távolság nagyjából 20 perc és 800 forint. Ugyanez taxival dugótól függően minimum 30 perc és 10 ezer forint.

A várost kettészelő autópálya, a Seikh Zayed út, mellette jobbra pedig a metró felüljárója – Fotó: LikeNews Intermational

A metrójegyet nem érdemes túlbonyolítani. Minden állomáson van pénztár, megmondjuk, hová megyünk és kiadják a jegyet, ez Dubajban egy bankkártya nagyságú, mágnescsíkos piros papírdarab lesz. Nincs ellenőr, a beléptető rendszer viszont csak ezzel nyílik ki, ezért bliccelni sem lehet.

A metró teljes területe légkondis, a szerelvény első kocsiját érdemes elkerülni, mert az vagy a nőknek van fenntartva, vagy az az első osztály, ami turistajeggyel nem használható. Booking.com

Autóbusz

Olcsó ugyan, de ezzel nem nagyon érdemes próbálkozni. Inkább a helyi munkások használják, a menetidők hosszúak, kevés a járat.

Költséghatékony közlekedés

A legtöbbet úgy tudsz spórolni, ha minimalizálod a taxizást. Használd a metrót, mert gyors, olcsó, tiszta és kiszámítható. A metróállomáshoz pedig hívj ubert, ha a célod attól távolabb van és a melegben nem akarsz gyalogolni. A metro teljes területén van free wifi, ezért még adatforgalmat sem kell használnod, ha ubert hívsz. Dubajban is érdemes kreatívnak lenned, ha nyakadba akarod venni a várost.

A következő részben a látványosságokról lesz szó, megköszönjük, ha a szállásfoglalásod rajtunk keresztül indítod az alábbi keresőre kattintva. Booking.com

Kiemelt kép: Dubai Lake Jumeriah negyed – Fotó: LikeNews International