Miről tudjuk biztosan, hogy egészséges egy gyerekcipő? Miért fontos, hogy már az egészen korai szakaszban is figyeljünk a lábak egészségére és hogyan tegyük ezt? Hogyan válasszuk ki az ideális pár cipőt? Ha érdekelnek a válaszok, akkor tarts velünk, hiszen mindez kiderül a cikkünkből!

Minden korszakban más a tökéletes választás

Először is, fontos, hogy a gyerek életkorának megfelelő kialakítású cipőt válasszunk. A még tanulni járó, totyogós babáknak a puhatalpú, úgynevezett barefoot (vagyis mezítlábas) cipőket ajánljuk. Ez a fajta cipő támogatja ugyanis leginkább ebben a fejlődési szakaszban a láb egészséges növekedését. A vékony talp a mezítlábasság érzését kelti és szabadon hagyja a még kerekded lábfejet.

Az évek múltával fokozatosan egyre keményebb, merevebb talpú cipőket adhatunk a gyerekekre. Körülbelül négy-öt éves kor körül szilárdulnak meg a csontok teljesen a lábfejben. Innentől már kevésbé fontos a puha, flexibilis talp és a csemetéink elkezdhetnek igazán jól tartó, merevebb cipőket is hordani.

Ettől számít egészségesnek egy cipő

Az ideális pár lábbelinek jó kialakításúnak és jól szellőzőnek kell lennie. Emellett figyelj az anyagára (lehetőleg ne műbőr cipőt válassz, vagy olyat, amiben túlságosan izzad a láb).

Ami – bár egyértelműnek tűnik – mégis sokan elhibázzák, az a méret. Van, aki véletlen vesz helytelen méretet, de sokan alkalmazzák a ’több számmal nagyobb, több ideig jó a gyerekre’ trükköt. Alapvetően ez valóban egy praktikus gondolat, azonban maximum 2 mérettel nagyobb cipőt válassz, ha annál nagyobb, akkor már egy balesetet kockáztatsz.

Ha nem akarod elhibázni a méretet, akkor este próbáljatok (a láb ugyanis estére egy kicsit megdagad) és végezd el a hüvelykujj tesztet. Vagyis, ha a cipő orra és a kicsi nagylábujja között legalább egy ujjnyi (kb. 1 cm-nyi hely) van, akkor jó a méret.

Szupinált cipőt mindenkinek!

Bár alapvetően ezt a furcsa névre hallgató cipőtípust azoknak a gyerekeknek találták ki, akiknek befelé fordul a bokája, mindenki másnak is ajánlott a viselése (akinek egészséges a lába). Kiválóan tartja a bokát és a lábat, így nem csak kényelmes viselet, hanem egészséges is. Nem mellesleg, egészségpénztárra is elszámolható!

Figyeld a márkát

Van néhány olyan gyerekcipő márka, amiben – a hosszú évek tapasztalatai alapján – száz százalékig megbízhatsz. Ilyen a GEOX, a D.D Step, a Superfit és a Primigi. Magyar márkák közül pedig ott a Szamos, a Salus és a Szamos kölyök.

Támogatott tartalom. Ha ön is szeretne ilyent, Magyarország egyik leggyorsabban fejlődő hírportálján, amelyet a forgalmas napokon 100 ezren olvasnak, akkor kattintson ide!