„Nagyhatalmú orvosbáró, akiből minisztert csináltak” –ezt mondta egy egészségügyi szakértő Kásler Miklósról. Szerinte ő tehet arról, hogy Magyarországon ilyen magas a daganatos halálozás.

„Kásler Miklós egy orvosbáró, aki most miniszteri pozícióba került. Kásler Miklós egy nagyhatalmú orvosbáró volt az Országos Onkológiai Intézet élén, a 30 éves regnálása alatt azt az eredményt tudta elérni, hogy a magyarországi daganatos betegségek halálozási aránya szinte a legrosszabb a világon. Ebből az emberből csináltak minisztert, mégis mit vártunk?” – tette fel a kérdést Kunetz Zsombor a szerda esti Egyenes beszédben.

Az egészségügyi szakértő szerint egy daganatos beteg túlélése orvosi kérdés és Magyarország azért kullog a listák végén, mert az ország főonkológusa semmit nem tett azért, hogy a betegek jobb helyzetbe kerüljenek.

Kunetz Zsombor arról is beszélt, hogy a kórházaknak az ágykapacitásuk 60 százalékát szabaddá kell tenniük mindössze 8 nap alatt. Ez pedig azt eredményezi, hogy sok olyan beteget küldenek haza az intézmények, akikkel családjuk egyszerűen nem tud mit kezdeni, mert nincsenek felkészülve a gondozására.

Szerinte mindez oda vezethet, hogy mire lecseng a járvány, több áldozata lehet a minisztérium utasításának, mint magának a koronavírusnak.

Kiemelt kép: illusztráció