3929 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 181 881 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 117 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 008 főre emelkedett, 44 020 -an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 133 853 fő. Az aktív fertőzöttek 22%-a, az elhunytak 25%-a, a gyógyultak 26%-a budapesti. 7598 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 638-an vannak lélegeztetőgépen.

Egyre többen kerülnek kórházba

Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is tovább nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett újabb védelmi intézkedések – írja a koronavirus.gov.hu

Visszatért a vásárlási idősáv

Mint ahogyan arról a LikeNews is beszámolt Orbán Viktor bejelentette a kora délutáni órákban, hogy visszavezetésre került az idősek vásárlási idősávja, ám a tavaszitól kissé eltérő módon.

A javaslat

Még a délelőtt folyamán  Novák Katalin számolt be róla, hogy a vásárlási idősáv visszahozását javasolták az Idősek Tanácsának tagjai, de a tavaszitól eltérő gyakorlattal. Orbán Viktor pedig már alá is írta az erről szóló rendeletet.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

A miniszterelnök ezt követően alá is írta és kihirdette a rendetelet

A javaslat után nem sokkal Orbán Viktor a Facebookra feltöltött videójában közölte, hogy az előtte lévő, már alírt kormányrendelet, az ami ma az Idősek Tanácsának mai ülése után adtak ki. “Az a célt szolgálja, hogy az idősek, hétfőtől péntekig 9-11 óra között védett sávban vásárolthatnak” Ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban csak ők tartózkodhatnak a boltokban. Hétvégén pedig 8 és 10 óra között érvényes ugynaez. “A pontosság kedvéért: az idősek bármikor vásárolhatnak, de van egy védett idsáv, 9-11 órak között. Amikor csak ők tartózkodhatnak a boltokban” – mondta a felvételen a miniszterelnök.

Már az egész országban jelen van a vírus

A LikeNews is megírta, hogy Magyarországon szétterjedt a koronavírus, a vasárnapi adatok szerint a települések kilencven százaléka érintett – mondta az országos tisztifőorvos az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Bárki, bárhol fertőzhet

Müller Cecília hangsúlyozta: ennek megfelelően kell viselkedni, hiszen potenciálisan bárki, bárhol az országban fertőzhet és fertőződhet. Ezért kell viselni a maszkot, betartani a kijárási tilalmat, a távolságtartást, és minden olyan jogszabályt vagy ajánlást, amelyet korábban megfogalmaztak – hívta fel a figyelmet.

EZ IS ÉRDEKELHET!

Begyorsultak az események: December 1-én már megkezdődnek a koronavírus-elleni oltások Európában

Kiemelt kép: MTI