Az egészségügyi dolgozók is úgy gondolják, hogy nem a felszereltség, hanem a szakember hiány a fő probléma a koronavírusos osztályokon. Egyre kevesebb lesz a személyzetek létszáma, ugyanis lebetegszenek, vagy úgy döntenek, hogy felmondanak, akik pedig úgy döntenek, hogy maradnak ők hivatástudatból teszik.

Nem nyilatkozhatnak bárhol bárkinek

„Az egészségügyiseknek szigorúan ki van adva, hogy senki nem juttathat ki semmilyen információt arról, mi folyik most a kórházakban. Mindenkinek alá kellett írnia egy titoktartási nyilatkozatot, így hivatalosan nem lehet nyilatkozni” – mondta egy önkéntes segédápoló, Ágnes a Heteknek, aki az e-fajta titkolózást egyáltalán nem tartja jónak. A nő beszámolóját a saját,valamint kollégái tapasztalatai alapján osztotta meg.

Olaszországhoz hasonlította a helyzetet

A segédápoló elmondta, hogy a helyzet nagyjából megegyezik a tavaszi olasz szituációval, ahol viszont már olyan súlyos mértékű volt a probléma, hogy az orvosoknak dönteniük kellett, hogy ki kerüljön lélegeztetőgépre.

Protekciós helyeken is veszítik el a betegeket

Ágnes elmondta, hogy lehet abban igazság, hogy függnek a túlélési esélyek attól, hogy a páciens melyik kórházba kerül, de tudnak róla, hogy a „kiemelt, protekciós helyeken” is veszítik el a betegeket – írja a Hírklikk.

Szükség van a segítségre

Nagy szükség van az önkéntesek és orvostan hallgatók segítségére, ugyanis sorra dőlnek ki, vagy mondanak fel az egészségügyi dolgozók, az is előfordul, hogy a segédápolók takarítanak, ugyanis takarítószemélyzet sincs több helyen.

Egekben a túlóra számok

Az orvosok és az ápolók rengeteget túlóráznak, valamint a segédápolók és önkéntes segítők az ünnepek alatt is dolgozni fognak.

Ugrani fog a fertőzöttek száma januárban

A kórházi dolgozók arra számítanak, hogy januárra növekedni fog a betegek száma.

„Csak legyen még szakember, aki ellátja majd őket. A mentősöknél például van olyan állomás, ahol már az állomány harmada kidőlt, s emiatt előfordul, hogy a még talpon lévő kollégák három-négy napot dolgoznak folyamatosan. Hasonló helyzet van némely kórházon belül is. A szakrendelők lassan kiürülnek, mert mindenkit átirányítanak a kórházakba”  – mondta Ágnes.

Nem értenek a szakápoláshoz

„A legnagyobb probléma, hogy az egész intenzív osztályon egyetlen szakápoló van, a többiek pedig mindenhonnan összehívott emberek. Persze örülnek, hogy ott vagyunk és megcsinálunk különböző ápolói feladatokat – például pelenkázást, ágyhúzást stb. –, de a szakápoláshoz senki nem ért” – folytatta a beszámolóját Ágnes, aki hozzátette, hogy a szakszemélyzet egyszer tud megmutatni mindent, ugyanis nincs több idejük, sem energiájuk utána pedig önálló munka folyik, de az egyetlen szakápoló mindig körbejár az osztályon.

Jut szakápoló az intenzívesekre

Ágnes szerint nálunk még annyiban jobb a helyzet, hogy az intenzíveken 10-15 beteg van és rájuk jut szakápoló, de ez attól is függ, hogy a műszakot, hogyan osztják el (egy intenzíves szakápolóra kettőnél több pácienst nem szabad bízni elméletben), valamint még olyan helyzetben sem voltak, hogy el kellett dönteniük ki kerüljön lélegeztetőgépre.

Fontos a család a gyógyulás szempontjából

Általában egy orvos, vagy ápoló átadja a betegnek a családok üzenetét, ugyanis látogatásra nincs lehetőség, ezt pedig a mélyaltatásban lévő betegekkel is megteszik, az orvostudomány eddigi tapasztalati alapján pedig úgy tűnik, hogy a páciensek ezt észlelik és nagy hatással van a gyógyulásukra.

Kiemelt kép: MTI