Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mennyi veszély vár négylábú kedvenceinkre. Egy séta alkalmával szinte bármit felehetnek a földről, de gyakran maguk a gazdik adnak, puszta jószándékból olyan ételeket, amik tiltottak a kutyák számára.

Számos helyen tájékozódhatunk azokról az ételekről, amiket mi magunk szívesen fogyasztunk, azonban kedvencünk számára akár a véget is jelentheti. Jó hír, hogy amerikai fejlesztők egy olyan applikációt készítettek, amelyik segíthet időben felismerni a veszélyt.

Az applikáció lényege

A Kutyabarát Magazin hasznos tanácsokat ad arra vonatkozóan, mit tudunk tenni, ha megtörtént a baj, illetve azért, hogy ne történjen meg. Ebben az esetben segíthet az APCC applikáció, amely androidos és iOs telefonra is letölthető. A program listázza azokat az anyagokat, amelyek mérgezőek az állatok számára, és azt is ki tudod vele számolni, hogy az állat által megevett mennyiség mennyire veszélyes. Nemcsak a kutyákat fenyegető veszélyes anyagok kerültek bele a programba, hanem kereshetsz macska, madár, valamint ló kategóriában is.

A program felépítése

Azokat az anyagokat, amelyek kedvencünket veszélyeztetik, hat fő csoportba osztották be a fejlesztők, melyek az alábbiak: étel, növény, gyógyszer, nyárral kapcsolatos veszélyek, téllel kapcsolatos veszélyek, illetve háztartási szerek.

Az adott kategórián belül ABC sorrendben találhatóak a veszélyes szerek, és mindegyikhez részletes leírás tartozik. Az adott anyagokat egy mérgezési skála alapján osztják be, így azonnal lehet látni, hogy mennyire veszélyes. Emellett a tünetek is fel vannak sorolva, ha lenyelt volna belőle valamennyit az állat.

A mérgezés kalkulátor

Az applikáció alkalmas arra, hogy a kutyánk testsúlyának bevitele után kiszámolja, hogy az adott mennyiség mennyire veszélyes. Ha például a kutya csokoládét evett meg, ez tudvalevőleg nagyon veszélyes dolog. A csokoládéban lévő kakaó ugyanis nagymértékben tartalmaz metilxantin alkaloidokat, például koffeint vagy teobromint. A teobromin a kutyák számára halálos méreg! Szapora szívverést, remegést, izomgörcsöket okozhat, és az elfogyasztott mennyiség alapján az állat akár bele is halhat.

Az applikáció tehát kiszámolja, hogy az adott testsúlyú kutya által elfogyasztott anyag, például a csokoládé, patkányméreg vagy egyéb szer mekkora veszélyt jelent az állatra és milyen gyorsan kell eljutnotok az állatorvoshoz. A program súlymértékét ne felejtsd el átállítani kg-ra.

Séta során mindig tartsd szemmel a kutyádat, és ha hajlamos mindent megenni, akkor ilyenkor tegyél inkább rá szájkosarat, ami megakadályozza, hogy bármit megegyen, amit talál. Az etetésnél pedig figyelj arra, nézz utána, hogy az adott ételféleség nem mérgező-e a kutyának, legyen az gyümölcs, zöldség vagy más, emberi fogyasztásra alkalmas táplálék. Ha a kutya bármilyen mérgezéses tünetet mutat, akkor azonnal vidd az állatorvoshoz, ne késlekedj! Ha biztosan tudod, hogy fagyállót evett, akkor is vidd el, ha jól van! Egy gyors beavatkozás ugyanis az életét mentheti meg.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.