Szünetelteti a pajzsmirigy rendelést a szigetszentmiklósi SZTK, mert már januárban betelt az egész éves keret, nincs hely a várólistán. Többen kiakadtak, hogy fizetős magánrendelésre kell menniük.

A szigetszentmiklósi Szakorvosi Rendelőintézet weboldalán az áll, hogy a pajzsmirigy rendelésen átmenetileg szünetel az előjegyzés adása, mivel a szakrendelés 2020. évi előjegyzés naptára betelt. Arról is írnak, hogy az érintett páciensek keressék fel a háziorvosukat, hogy megbeszéljék a további teendőket.

Részlet a szigetszentmiklósi SZTK weboldaláról – Forrás: szszri.hu

Felháborodás az átmeneti egy éven

Az átmenetileg egy évig nem elérhető szakrendelésre egy facebookozó hívta fel a figyelmet. Rendelésre szeretett volna menni, de nem tudott. Fizetős magánrendelésre kellett mennie, annak ellenére, hogy fizeti a társadalombiztosítási járulékát, vagyis – mint írja – a szolgáltatást kifizette az államnak.

A szigetszentmiklósi férfi arról is ír, hogy a legközelebbi endroklinológiai szakrendelés, ahol volt időpont a Semmelweis Egyetem Endokrinológiai szakrendelése, de ott is 3-4 hónap várakozási időre kell számítani.

Egy hozzászóló arról ír, mivel a magánrendelőkben elérhető a szolgáltatás, biztosan van endroklinológus, csak éppen saját zsebre dolgoznak. Egy másik hozzászóló viszont azt mondja, hogy négyszer ennyi beteg ellátása is megoldható lenne, de a tb csak bizonyos létszámot fizet. Ha ez a limit betelt, átcsúszik a páciens a következő időpontra. Nem feltétlenül az orvos a kevés, vagy a rendelési idő, hanem a finanszírozása a rendeléseknek nem megfelelő.

Mi az a pajzsmirigy?

A pajzsmirigy szervezetünk legnagyobb hormontermelő szerve, mely a légcső és a gége előtt helyezkedik el kétoldalt. Működését a TSH hormon irányítja, optimális esetben hozzájárul az anyagcsere, valamint az idegrendszer megfelelő működéséhez, valamint elősegíti a szervezet növekedését és fejlődését. A pajzsmirigy elégtelen működése súlyos következményekkel járhat, nők esetében akár meddőséget is okozhat. A betegségeket előidézhetik környezeti behatások, öröklött hajlam, stressz, egyes autoimmun betegségek, vagy a túl kevés jódfogyasztás.

Az alulműködő pajzsmirigy tünetei: Tünetei közé tartozhat a fáradékonyság, közönyösség, tompaság és ingerlékenység. Intő jel továbbá a testsúly gyarapodása, valamint a bőrszárazság, fázékonyság, és a fokozott hajhullás. A túlműködő pajzsmirigy tünetei: hirtelen fogyás, kézremegés, alvászavar, fokozott izzadékonyság, valamint egyes szemtünetek is, például kidülledő szem, erős könnyezés vagy fényérzékenység. 

Legutóbb Budaörsön volt botrány

Január elején írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy a Budaörsi Egészségügyi Központban elvégzett 22 szürkehályog műtétből tizenkettőt meg kellett ismételni, mert a személyzet valószínűleg nem tartotta be a higéniás szabályokat.

Kiemelt kép: SZTK Szigetszentmiklóson – Forrás: buckaiszovetseg.blog.hu