Site icon LikeNews

Elképesztő hírt osztott meg a Semmelweis Egyetem – Ez most mindent megváltoztathat

A tüdődaganat az egyik legveszélyesebb és legagresszívabb betegség, nagyjából évente 80 ezer ember veszti életét a betegség következtében, azonban ha időben felismernék, akkor a betegek több mint fele túlélhetné.

Fejlődik a terápia

Az elmúlt 15 évben a tüdődaganat terápiájának fejlődésre rendkívül felgyorsult. Az olyan modern eljárások, mint az immunterápia, vagy a célzott daganatterápiás módszerek alkalmazásával sokszor már az előrehaladott stádiumú páciensek élete is megmenthető. A tüdőrák új kezelési módszereiről november 26-án fognak beszélni a Semmelweis Egészség Napokon.

Ezt mondta a tüdőgyógyász

„A tüdőrák gyakori daganatos betegség, amelyet sokszor túl későn, előrehaladott stádiumban fedeznek fel, amikor már nem, vagy csak nagyon nehezen gyógyítható. Hazánkban évente körülbelül nyolcezren veszítik életüket a kórban. Különösen a több évtizede dohányzók veszélyeztetettek, hiszen a tüdőrákos betegek nyolcvan százaléka erős dohányos, ezért nekik mindenképpen fontos lenne a rendszeres tüdőszűrés” – mondta r. Losonczy György onkológus-tüdőgyógyász.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Fontos a szűrés

A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának egyetemi tanára elmondta, hogy sokan már a korai stádiumban is diagnosztizálhatók, éppen ezért is nagyszerű hír, a tervezett országos tüdőrákszűrési program elindítása kis dózisú CT-vel, az 50 feletti dohányzókat is bevonva a népegészségügyi szűrésbe. Ugyanis a rák korai szakaszában még nincsen áttétek, így akár operációval, vagy sugárterápiával a beteg teljesen felépülhet a betegségből. Ugyanakkor dr. Losonczy is elmondta, hogy a fejlődésnek köszönhetően az előrehaladott, áttétes daganatok kezelésében is nagy előrelépés történt.

EZ IS ÉRDEKELHET!

“Azt mondta, nincs túl jól, de ő nem adja fel, ő reménykedik” – ugyanabban a betegségben halt meg az Omega két tagja, Presser Gábor megtörten emlékezik

Erről fog beszélni az egészség napokon

A professzor a Semmelweis Egészség Napokon bemutatja a legnagyobb eredményeket elért terápiákat, ilyen a daganatterápiás módszer is, amely, úgy néz ki, hogy a patológusok a tüdődaganatból vett szövettani minta alapján meg tudják mondani, a tüdőrákban van-e olyan molekuláris hiba vagy mutáns molekula, amely miatt a daganat növekszik. Az esetek 15 százalékában megtalálható ez a molekula, de ha kiderül, akkor kemoterápia helyett lehetséges, hogy a páciensek olyan tablettát kapjanak, ami célzottan csak erre az egy kórosan működő, sejtnövekedést közvetítő fehérjére hat – mondta dr. Losonczy.

Az immunterápiáról is szó lesz

A prezentáción az immunterápiáról is beszélni fog, ami az utóbbi 5-6 év átütő újdonsága volt a tüdődaganat gyógyításában. A tüdőráksejtek általában védekezni tudnak az ellen, hogy a szervezet saját immunrendszere kilökje a rákos sejteket, ám most már elérhetőek olyan gyógyszerek, amelyek a tüdőrákot felismerhetővé teszik az immunrendszer számára, ezzel ösztönözve a szervezet saját védekező rendszerét a daganat növekedésének leállítására – írja a Semmelweis oldala.

EZEK A LIKENEWS LEGFRISSEBB HÍREI

Kiemelt kép: illusztráció

Exit mobile version