A legkorábban beoltott egészségügyi dolgozók védettsége vélhetően szeptemberben leáll, ezért a kormány felkészül arra, hogy 9 hónap múlva mindenkit újra kell oltani – többek közt erről is beszélt Gulyás Gergely az Inforádióban. A miniszter azt mondta, hogy a nyájimmunitáshoz szükséges további 3 millió embert csak kampánnyal tudja elérni a kormány.

A fiatalok várnak

„Eljutottunk oda, hogy több vakcina áll rendelkezése, mint ahányan oltásra várnak. Vannak, akik válogatnak az oltások között, mert attól tartanak, hogy a keleti vakcinával a külföldi mozgás lehetősége nem lesz azonos az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákhoz képest, ezért, különösen a fiatalok, kivárnak” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az Inforádió Aréna című műsorában. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

4,6 millió ember regisztrált

A jelenlegi állás szerint már van 4,6 millió ember, aki regisztrált az oltásra, ezen felül van még 260 ezer további beoltott, aki regisztráció nélkül kapott vakcinát. Ők a rendvédelmi szervek dolgozói, egészségügyi alkalmazottak, idősotthonok lakói és dolgozói.

3 millió embert el kell érni

A fennmaradó mintegy 3 millió ember beoltását a kormány, Gulyás Gergely szerint csak kampánnyal tudja elérni, hiszen más eszköze nincs.

1-2 hét múlva mindenkit beoltanak

„Egy-két hét múlva elérünk oda, hogy mindenkit beoltunk, aki szeretné. Innentől mindenkinek a maga felelőssége, milyen kockázatot vállal” – mondta a miniszter

Lesz még Pfizer-akció

A pénteki egynapos Pfizer-akcióról, amikor előzetes időpontfoglalás nélkül is lehetett vakcinához jutni Gulyás Gergely azt mondta, ha lesz eloltható vakcina, akkor lehetnek még hasonló lehetőségek. Most már látják, hogy van igény erre, sokan, ha az oltóanyag típusa is elfogadható, szívesen oltatják be magukat.

Továbbra sem kötelező az oltás

A védettségi igazolványhoz egyelőre csak jogok járnak, de a felvetésre, hogy például a munkáltatók megkövetelhetik-e az alkalmazottak oltását, azt felelte, „mivel az oltás nem kötelező, ezért érdekes munkajogi vita lenne. Nem hiszem, hogy az államnak ezt szabályozni kellene, de bizonyos ágazatokban, ha a munkáltató így tudja biztosítani a biztonságos munkavégzési körülményeket, akkor ez lehet jogos munkáltatói döntés is. Majd a bíróság eldönti, de ezt a kormány még az egészségügyben sem követelte meg.”

A külföldiek is kaphatnak oltást

Elkezdődik a Magyarországon élő külföldiek oltása is, kedden indul a regisztrációjuk, és utána ugyanabban a rendszerben kaphatnak oltást.

Kínai vakcina

„Kötelező elfogadni az EMA által jóváhagyott vakcinákat, de harmadik ország állampolgárával szemben pozitív megkülönböztetést nem lehet tenni. Ha egy kínai turistát kínai oltással be lehet engedni, akkor a kínai oltással oltott uniós állampolgárt is be kell engedni. Mindenkinek eminens érdeke Európában, hogy Kínával az utazási korlátozások megszűnjenek, márpedig ott mindenki kínai vakcinával van beoltva” – mondta Gulyás Gergely.

Engedélyezhetik a Szputnyikot

A miniszter elmondta, hogy az orosz Szputnyik EMA-engedélyezésére is jó esély van, mert „minden tudományos eredmény azt igazolja, hogy az egyik leghatékonyabb vakcina, csak politikai szempontok hátráltatják az engedélyezést”.

Vakcinagazdálkodási stratégia

A következő hetekben hosszú távú vakcinagazdálkodási stratégiát tárgyal meg a kormány. Gulyás Gergely szerint folyamatosan figyelik, hogy meddig áll fenn a védettség, az elsőként beoltott egészségügyieknél legkésőbb szeptember vélhetően lejár a védettség, ezért van szükség a stratégiára.

Újraoltás

„Sok a bizonytalanság, hogy meddig tart a védettség, és visszatér-e a vírus, de a legrosszabbra kell felkészülni. A legrosszabb pedig az, ha kilenc hónap után mindenkit újra be kell oltani, tehát erre kell felkészülni” – mondta a miniszter.  

El kell látnunk magunkat vakcinával

Magyarországnak a kutatásban és a gyártásban is az élvonalban kell lennie, és a jövőben az országnak képesnek kell lennie ellátni magát vakcinával, később pedig gyógyszerrel is. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI