Szigorú ellenőrzésbe kezd az erzsébetvárosi önkormányzat, a vendéglátósoknak nagyon figyelni kell. Az önkormányzat közleménye szerint folyamatosan dolgoznak a terasznyitással kapcsolatos kérelmek feldolgozásán, addig is, amelyik hely nem kapott engedélyt, az nem üzemeltethet teraszt, illetve ellenőrzik azt is, hogy a taraszok bezárnak-e este 10-kor.

A vendéglátóhelyek az alábbi szabályok szerint működhetnek:

  • A teraszt úgy kell kialakítani, hogy legalább 2 méter járdaszakasz szabadon maradjon a gyalogosok számára.
  • A terasznak legalább 1 méter szélesnek kell lennie.
  • Zene nem szólhat kint a teraszon.
  • Este 22:00-kor be kell zárni. Ebben az időben már se asztalok, se székek nem lehetnek kint az utcán.

Ezeknek a feltételeknek a betartását az Erzsébetvárosi Rendészeti Igazgatóság ellenőrzi.

Szintén az ERI munkatársai ellenőrzik azt is, hogy a közterületen fogyaszt valaki alkoholt. Nem minden VII. kerületi szabálytalansággal kapcsolatban tud az önkormányzat eljárni.

Az önkormányzat közleménye szerint a fenti szabályok nem vonatkoznak a fővárosi fenntartású területekre. Ha valaki ott lát szabálytalanságot, azt a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságon kell jeleznie.

Fontos egészségügyi szabály, hogy az asztaltársaságok megtartsák egymástól az 1,5 méteres távolságot. Ennek betartatása szintén a vendéglátóhelyek kötelessége. Ha azt látják, hogy ez nem történik meg azt a rendőrségen tudják jelezni, mert ebben az esetben ők járhatnak el – írják.

Több kerületi vendéglátóhely már szombaton engedetlenségi nyitvatartással tiltakozik az intézkedés ellen, azaz nem zár be este 10 órakor – írja a 24.hu.

Kiemelt kép: illusztráció