Élete legfájóbb emlékéről beszélt Lengyel Tamás. A színész aki soha nem tudja megbocsájtani Eszenyi Enikőnek,  hogy nem engedte el őt, hogy elbúcsúzzon haldokló nagyapjától.

Lengyel Tamás 2017 előtt hosszú évekig a Vígszínház tagja volt. Most felmondásának okáról beszélt a hvg.hu-nek.

„Amit meg egyáltalán nem tudtam megbocsájtani, hogy nagyapám halálos ágyához, hiába kértem, hogy engedjen el, mert már csak órái voltak hátra,  nem tudtam elmenni, mert Enikő mindenáron próbálni akart. Én meg hülye voltam és maradtam. Végül nem tudtam elbúcsúzni tőle. Azt hiszem, ez jól érzékelteti, hogy egyes esetekben mennyire nem tudott józanul mérlegelni.”

Lengyel Tamás most azt mondja általánosságban, hogy Eszenyi próbáin nem tudsz soha jót csinálni.

„Sokat szorongtam, sokszor volt lelkiismeretfurdalásom, és nem éreztem magam szabadnak, viszont meghasonlottnak és kiszolgáltatottnak annál többször. Nem akartam, hogy az egészségemet felőrölje. A fő probléma az őszinteség, a párbeszéd hiánya volt. A sok hazugság és megtévesztés. Ezenkívül sokszor azt éreztem, visszaélnek a színészek bizonytalan egzisztenciális helyzetével. Voltaképpen ez egy fegyver volt, így az ember befogta a száját. Idézhetném például A lovakat lelövik, ugye? egyik próbáját, amikor az igazgatónő viccesen azt mondta, ha nem tetszett neki valami, hogy „kiestél, nem baj, sok munkanélküli színész van.”

Eszenyi ellen fordult a Vígszínház társulata

Hamarosan a fővárosi közgyűlés dönthet a Vígszínház igazgatói posztjáról, és egyre többen szólalnak fel a jelenlegi vezető, Eszenyi Enikő módszerei ellen. Elsőként a 24.hu-nak nyilatkozott Fenyvesi Lili, aki rendezőasszisztensként dolgozott Eszenyi mellett, és elszenvedője volt a verbális erőszaknak. Rajta kívül a ma már Németországban élő Néder Panni szintén beszélt, aki 2010-ben a Túl a Maszat-hegyen című darab rendezésén dolgozott. Nem sokkal később olyan színészek álltak ki Fenyvesi Lili és Néder Panni nyilatkozatai mellett, mint Stohl András, Kovács Patrícia, Molnár Áron és Hevér Gábor. Kiemelték, hogy igenis volt köze az Eszenyi által teremtett légkörnek a távozásukhoz.

A LikeNews.hu ezekben a cikkeiben foglalkozott Eszenyi Enikő ügyeivel.

Verebes István is megszólalt

Verebes István, aki hosszú évtizedekig színházvezető volt, most  ezt írta ki a Facebookon:

Eszenyi Enikőnek, bizony, lépnie kellene, mindamellett, hogy valóban minőségi Vígszínházat vezet. A magam példájából indoklom. Amikor az első hároméves mandátumom lejárt, szavazásra bocsátottam a társulat részéről, pályázzak-e újabb három évre. Fehér és fekete pingponglabdákkal lehetett voksolni, én pedig a szavazóurna mellé tettem egy borítékot, amiben meghatároztam, a társulat igenjeinek hány %- a kell ahhoz, hogy újra pályázzam. Kimentem a nézőtérről, amíg szavaztak. A borítékban 75% állt. Hogy mennyi lett, az ízlésem tiltja itt leírni. Ezt ma is le lehet ellenőrizni a kollégáimtól. Enikőnek is muszáj lesz elgondolkodnia, ha nem akarja, hogy lenullázódjék a reputációja, hiszen még akar később is társulatokkal dolgozni. Kár volna beáldoznia a kvalitásait.”

Kiemelt kép: Lengyel Tamás – Forrás: RTL klub