A HÉTFA Kutatóintézet szakértői különböző paraméterek és mérőszámok alapján összeállították, mely városokban és járási székhelyeken a legjobb élni Magyarországon. Az országos rangsort Szentendre, Gödöllő, Paks és Dunakeszi vezeti.

A HÉTFA Kutatóintézet szakértői által összeállított Járásszékhely Monitor 2020  a magyar járásszékhelyek életminőségét vizsgálja a városok által kínált lehetőségek és szolgáltatások körét, illetve minőségét jelző paraméterek alapján. Ezek egyaránt foglalkoznak a társadalom és a gazdaság helyzetével, valamint a település infrastruktúrájával.

A szakértőik az életminőségük alapján öt csoportba kategorizálva a településeket felállították a városok rangsorát: a legmagasabb, a magas, a jó, illetve a közepes életminőségű, valamint a komoly életminőségi kihívásokkal küzdő városokat.

Az országos rangsor élmezőnyében Szentendre, Gödöllő, Paks és Dunakeszi mellett több megyeszékhelyt is találunk, például Székesfehérvárt, Győrt és Veszprémet.

A kutatók megállapították, hogy a 2010-es években azok a járásszékhelyek tudtak leginkább előrébb lépni, amelyek nagy volumenű helyi gazdaságfejlesztést tudtak megvalósítani, s ehhez megkapták a szükséges kormányzati támogatást.

Látható azonban az is, hogy járásszékhely kisvárosaink egy része nem tud szűk mikrotérségi központból nagyobb, járási léptékű térszervező erővé válni.

A kutatási eredmények megerősítették, hogy továbbra is fennállnak a Magyarország egyes nagytérségei közti markáns különbségek. Budapest térsége, az Észak-Dunántúl, valamint a Balaton-part járásszékhelyeinek életminősége kiemelkedő vagy magas, a déli országrészek városai jó és közepes minősítésbe esnek, míg a keleti országrészben a járásszékhelyek döntő többsége közepes életminőségű vagy annál rosszabb helyzetben lévő.

Továbbra is megfigyelhető a Dél-Dunántúl más régiókhoz viszonyított lassú lecsúszása. A határ menti járásszékhelyek leszakadása egy évszázados folyamat, mely napjainkban is tetten érhető. Közülük csak azok a települések tudtak előrelépni, amelyek erős kapcsolatban állnak a határ túloldalán fekvő térségekkel vagy eleve a kedvező adottságokat biztosító nyugati határszélen találhatók. A teljes kutatás ide kattintva érhető el.

A budapesti régióval kapcsolatos részletes adatokat ide kattintva lehet elérni!

Kiemelt kép: Járásszékhelyek életminőség alapján – Jelmagyarázat: piros: legmagasabb életminőségű városok, narancs: magas életminőségű városok, sárga: jó életminőségű városok, zöld: özepes életminőségű városok, kék: komoly életminőségi kihívásokkal küzdő városok