Folyamatosan zajlik az oltás, ezekben az órákban átlépjük a 2 millió beoltottat. A brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, ezért a korlátozások továbbra is érvényben vannak.

4609 új fertőzött

4609 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 645 733 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Elhunyt 274 beteg

Elhunyt 274 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 20 435 főre emelkedett. 

1529-en vannak lélegeztetőgépen

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 402 964 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 222 334 főre emelkedett.12 553 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1529-en vannak lélegeztetőgépen. 

Folyamatosan oltanak

Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország a második az uniós oltási ranglistán. A magyar lakosság átoltottsága elérte a 19,7%-ot szemben a 10,6%-os uniós átlaggal. A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elől a sorban. A kórházi oltópontokon Pfizerrel, a háziorvosoknál Sinopharmmal, AstraZenecával, és Modernával folytatódik az oltás. Ezen a héten elkezdődik a már korábban regisztrált óvodai és iskolai dolgozók kampányszerű oltása is. Ma újabb szállítmányok érkeznek a Pfizer és a Szputnyik vakcinákból.

Nagyon nagy az egyéni felelősség

Soha ekkora nem volt az egyéni felelősség, le kell venni a terhet a fekvőbetegeket ellátó rendszerről – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.

Használják a gyógyszert

Müller Cecília kifejtette, továbbra is a brit mutáns agresszív terjedésének vagyunk tanúi, rendkívül leterheltek a kórházak és az intenzív osztályok. Közölte, a háziorvosok mellett a járvány kezelésében dolgozó valamennyi orvosnak lehetővé tették a favipiravir gyógyszer felírását, amely szavai szerint életeket menthet, megelőzhető általa a kórházba kerülés. Kérte, hogy az orvosok éljenek a készítmény rendelésével, akinek pedig felírják, pontosan tartsa be a gyógyszerszedési előírásokat. Eddig – mondta – 56 ezer dobozt rendeltek járóbeteg-ellátás keretében ebből a gyógyszerből.

Elkezdték a munkát a honvédségi oltóbuszok

 Az országos tisztifőorvos szólt arról, hogy elkezdték a munkát a honvédség oltóbuszai is: először Nógrád megye kistelepülésein oltják az előzetesen regisztráltakat, eddig 306 ember kapta meg így a vakcinát. Az oltás öt busszal folytatódik Nógrádban, néhány nap múlva pedig már Komárom-Esztergom megyében is.

Vigyázni kell

Felhívta a figyelmet arra, hogy mindenkinek be kell tartania a járványügyi és higiénés szabályokat, el kell kerülni a megfertőződést, hiszen senki sem tudhatja, hogy nála milyen súlyos lesz a betegség. OLVASD EL EZT IS! Home office a járvány után? Kiderült, mennyien élnének a lehetőséggel

Az ő oltásukat is megkezdik

Müller Cecília kitért arra, hogy elkezdődik a pedagógusok, óvodai és bölcsődei gondozók, dolgozók kampányszerű oltása. Ebben a körben is mindenkinek regisztrálnia kell, az adatokat pontosan megadva, majd rövid szöveges üzenetben kapnak értesítést az érintettek arról, hol kapják meg az oltást.

A kismamák oltása is megkezdődött

A tisztifőorvos beszámolt arról, hogy elkezdődött a kismamák oltása is. Mint mondta, az oltást igénylőknek szintén regisztrálniuk kell, majd a szakorvos vagy a háziorvos ajánlása után kaphatnak oltást. A kismamák a várandósság betöltött 12. hete után kapják az első adagot, majd a szülést követően a másodikat. Kiemelte, akik megkapták az időpontot az oltásra, vigyék magukkal terhesgondozási kiskönyvüket, vagy valamilyen igazolást, amely igazolja, hogy jogosultak az oltásra. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt