A kormány a magyar emberek egészségének védelmében, az operatív törzs javaslatára 2021. április 19-ig meghosszabbítja a hatályban lévő védelmi intézkedések érvényességét – tudatta a Kormányzati Tájékoztatási Központ a kormány honlapján szerdán este. A részletek nem sokkal később megjelentek a Magyar Közlönyben.

A maszkviselés szabályai

Változatlanok maradnak a maszkviselésre vonatkozó szabályok, a települések belterületén, az utcán és a közterületen továbbra is mindenki köteles maszkot hordani, illetve közterületen és nyilvános helyen a 1,5 méteres távolságot tartani. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Sporttevékenység

Szabadidős sporttevékenység – a kijárási tilalmon kívüli időszakban – továbbra is folytatható egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel, azzal a feltétellel, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.

A vendéglátó üzletek

A vendéglátó üzletek továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben.

Csak elvitel

Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek.

A fitnesztermek sem nyithatnak

A szállodák és fitnesztermek továbbra sem fogadhatnak vendégeket. Ugyanígy április 19-ig meghosszabbodik a Magyarország valamennyi schengeni belső határszakaszára ideiglenesen bevezetett határellenőrzési és határőrizeti feladatok hatálya – tudatta a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Lépcsőzetes újraindítás

Mint ismert Orbán Viktor kedd kora este jelentette be, hogy elértük a 2,5 millió beoltottat, így kezdődhet a lépcsőzetes újraindítás.

Megjelent a közlöny

Ezt követően a Magyar Közlöny is megjelent, amelyben a Pintér Sándor belügyminiszter határozata részletezi, hogy milyen enyhítések léphetnek életbe a március 27-én kiadott a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló rendeletből.

Ezek az intézkedések léptek most életbe az újraindítás első lépéseként:

  • A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul.
  • Az üzletek reggel 5 óra és este 9.30 között lehetnek nyitva.
  • Az üzletek, köztük a március 8-a óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.
  • A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.
  • A vendéglátóhelyiségek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek.
  • A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.
  • A pedagógusok oltását követően, az iskolák és óvodák április 19-én indulnak újra

A szakemberek nem értenek egyet

A szakemberek szerint egyébként elhamarkodott lépés volt a mostani nyitás, ugyanis a sokan úgy vélik a 2,5 millió beoltott még egyáltalán nem elég a nyájimmunitás kialakulásához.

A brit mutáns

Boldogkői Zsolt például úgy számol, hogy a brit mutáns gyors terjedése miatt 80 százalékos átoltottságra lenne szükség, erről az RTL Híradójában beszélt még hétfő este.

Az iskolák kérdése

Közösségi oldalán pedig azt is kifejtette, miért nem jó ötlet ebben a hónapban megnyit az iskolákat: „További türelmet kellene kérnünk és gyakorolnunk: ne nyissuk meg az iskolákat áprilisban. Már csak azért sem mert a gyermekeket még nem lehet oltani, a tanárok oltása pedig nem fog elegendő immunitást produkálni addigra. Továbbá, a brit variáns veszélyes a kicsikre, ráadásul, ők haza fogják vinni a vírust a családba”. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels