Ahogy azt korábban megírtuk a LikeNews hírportálon egy 52 éves férfi felgyújtott egy házat Budapesten a 15. kerületben. Egy 12 éves kisfiút nevelő nagypapa és nagymama aludt a házban. A nagypapa a tetőre menekítette szeretett unokáját, ő viszont már nem jutott ki a lángok közül, elevenen elégett, a nagymama pedig a kórházban halt meg. Az ügyészség indítványára most letartóztatták a gyújtogatót, a portálunknak nyilatkozó jogász szerint életfogytiglant is kaphat.

Égésgyorsítót öntött szét a házban

Az 52 éves alkoholista is ebben a házban élt, de a tulajdonos kitette a szűrét, mert mindenkibe belekötött. A férfi beivott és úgy döntött égésgyorsítót önt a nagyszülők és a kisfiú szobája alatti garázsba, majd begyújtja azt – írja a Kékvillogó.

A menekülési útvonalakon is tüzet gyújtott

A piás gyújtogatónak arra is volt esze, hogy az ajtóba is öntsön az égésgyorsítóból, nehogy kimenekülhessenek az ott élők.

Kimentették az unokájukat a tetőre

A lobbanás hangjára felébredtek a nagyszülők, de olyan gyorsan lángra kapott körülöttük minden, hogy csak arra volt idejük, hogy szeretett kisunokájukat a tetőre menekítsék.

A nagymama a kórházban halt meg

Közben a nagymama megpróbált minél távolabb kerülni a lángoktól, közben visított, segítségért kiáltott. Füstmérgezést kapott, de a kiérkező mentőegységek ki tudták hozni, azonban a kórházban nem sokkal később belehalt a forró mérgező füst okozta légúti sérüléseibe, gyakorlatilag eléghetett a tüdeje.

A nagypapa tűzhalált halt, a 12 éves kisfiú árván maradt

A tetőre segített kisfiúról a születésekor lemondott az anyja, ezért nevelték a nagyszülők. Ők voltak a gyámjai. A 60 éves nagypapa az égésgyorsítótól mindent elborító lángokban lelte a halálát, így a kisfiú árván maradt.

Hajtóvadászat a gyújtogató ellen

A gyújtogató, miután lángra kapott a ház, elment a helyszínről. Az ügyészség közleménye szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság Életvédelmi Osztálya elfogatóparancs alapján, hajtóvadászat keretében gyorsan elfogták a férfit.

Gyilkossággal vádolják

Több ember, illetve tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének, valamint különösen nagy kárt okozó rongálás bűntettével vádolhatják meg.

A tárgyalásig rács mögött kell lennie

A Fővárosi Főügyészség a nyomozó hatóság előterjesztése alapján indítványt tett a férfi letartóztatására. A megalapozott gyanú szerint bűncselekmények büntetési tétele jelentette fenyegetettségből és a gyanúsított személyi körülményeiből arra lehet megalapozottan következtetni, hogy a férfi szabadlábon hagyása esetén elszökne, elrejtőzne a hatóságok elől.

Kemény ítéletre számít a jogász

Breszkovics Botond jogász, a BudaPestkörnyéke.hu hírportál kérdésére elmondta, a gyújtogató férfi a büntető törvénykönyv alapján ebben az ügyben az emberölés egyik minősített esetét a több ember sérelmére elkövetett emberölést valósított meg, így 10-20 évig terjedő de nagyobb eséllyel akár életfogytig tartó szabadságvesztére is számíthat.

Súlyosbító körülmény

A jogász hozzátette: az emberölés önmagában az egyik legsúlyosabb bűncselekményünk, jelen esetben pedig annak minősített esetéről beszélhetünk, plusz különösen nagy rongálás is történt ami kb. 50.000.000 Ft tól egészen 500.000.000 Ft ig terjedő kárt jelenthet. Ez mindenképpen a büntetés kiszabása körében súlyosító körülményként kerülhet értékelésre amely a mérleget erősen az életfogytig tartó szabadságvesztés irányába döntheti – fogalmazott Breszkovics Botond jogász.

Fotók: A katasztrófavédelem helyszíni felvételei