Ma éjféltől fokozatosan visszatérhet az élet a régi kerékvágásba Budapesten és Pest megyében. Viszont vannak szabályok, amelyeket nem változtak. Például az idősekre vonatkozó vásárlási sáv megmarad.

Budapesten hétfőtől megszűnik a kijárási korlátozása, de, a közös háztartásban élők kivételével, -kötelező marad a másfél méteres védőtávolság megtartása, illetve üzletben történő vásárláskor és a tömegközlekedési eszközökön a szájat és az orrot eltakaró eszközt kell viselni.

Az élelmiszerüzletekben, drogériákban, gyógyszertárakban, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletekben 9-12 óra közt továbbra is csak a 65 éven felüliek vásárolhatnak, A piacokon azonban a kerületi önkormányzatok ettől eltérően is kialakíthatnak kizárólagos idősávokat az időseknek.

Látogathatók a közterületek, a parkok, a szabadtéri játszóterek, a strandok, a szabadtéri fürdők, az állatkertek és a szabadtéri múzeumok, valamint minden üzlet és szolgáltató nyitva tarthat.

A vendéglátóhelyek kerthelyiségeiben hétfőtől már Budapesten is lehet tartózkodni és fogyasztani.

Kinyithat minden üzlet, tehát például a Budapesten eddig tilalom alá eső könyvesboltok, ruhaüzletek is, az eddig is nyitva tartóknak pedig nem kell délután háromkor bezárniuk. Az éttermek, kávézók, cukrászdák és presszók újra látogathatók, de fogyasztani csak a teraszon vagy a kerthelyiségben szabad, vagyis a budapesti vendéglátás a következő két hétben még a jó időhöz kötött, ellenkező esetben marad az elvitel és a házhozszállítás.

A felsőoktatási intézmények, a rektori döntések szerinti rendben,  már Budapesten is látogathatók, a kollégiumok azonban továbbra is zárva tartanak.

Budapesten is tarthatók vallási szertartások, polgári esküvők és temetések, valamint arról is döntés született, hogy június 1-től vidéken, június 15-től pedig a fővárosban is lehet legfeljebb kétszáz ember részvételével házasságkötést vagy temetést követő családi rendezvényeket szervezni.

Vidéken már a vendéglátóhelyek belső tereit is megnyithatják a szolgáltatók, ott az alkalmazottaknak kötelező maszkot viselniük, és erre kérik a vendégeket is. A vidéki szálláshelyek, szállodák és panziók is fogadhatnak vendégeket.

A koronavírus-járvány miatti korlátozásokat a kormány először május 4-én enyhítette Pest megyét kivéve vidéken.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be, hogy Pest megyére is a többi megyével azonos szabályok vonatkoznak, szombaton pedig azt, hogy hétfőtől Budapesten is megszűnik a kijárási korlátozás, és megkezdődik az intézkedések fokozatos enyhítése.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Mónus Márton