Szombaton este egy Borsod megyei kis faluban lett rosszul egy 49 éves férfi, leállt a légzése, és a szívverését sem tudták kitapintani. A mentők telefonon keresztül segítették az újraélesztést, közben 2 mentőautót is elindítottak. A helyiek szerint viszont túl lassan érkezett a segítség, ezért egyre többen és egyre ingerültebben hívták újra a 112-t. A fenyegetések miatt a mentőket arra utasították, hogy csak a rendőrökkel együtt menjenek be a településre, ahol csaknem 200 ember gyűlt össze. De mire a rendőrök megérkeztek, a férfi meghalt.

Rosszul lett a 49 éves férfi

Kótai Győző szombat este a mellkasát fájlalta, de úgy volt vele, hogy biztosan csak megfázott, még egy kis teát is főzött magának. A férfi nem sokkal este hat után fürdés közben, a kádban lett rosszul, felesége próbálta valahogy kiemelni a vízből a fejét, miközben az egyik rokona a 112-t hívta. A családtagok híváslistája alapján a mentők az első hívást 19 óra 9 perckor kapták, és több mint 12 percet beszéltek a hozzátartozókkal, akik egyre többen lettek, és egyre jobban pánikoltak. Erről a LikeNews.hu ebben a cikkében írt.

Miközben Dani a keresztapja mellkasát nyomta, a diszpécser azzal nyugtatta, hogy Krasznokvajdáról és Encsről is elindítottak egy-egy mentőegységet. Addigra viszont már az 500 lelkes település fele Kótaiék házához gyűlt, és többen, egymástól függetlenül, újra és újra a segélyhívószámot hívták. A polgármester szerint nincs kizárva, hogy ekkor fenyegették meg többen a mentőket, ez viszont csak azért volt, mert a segítség késlelkedett – írja az Index.

Féltek a mentősök

Az Országos Mentőszolgálat szerint kollégáik azért nem mentettek, mert a férfi rokonai már telefonon is fenyegették és szidták őket, ezért „a helyszínre küldött egységeknek rendőri segítséget és védelmet kértek”.

A falu határában, a Csenyéte táblánál a polgármester találkozott a mentősökkel.  Azt állítja, szólt nekik, hogy siessenek. De a mentőautó nem indult el, ezért a polgármester visszatolatott. Akkor mondták neki, hogy „felsőbb utasításra” nem mehetnek tovább, meg kell várniuk a rendőröket. Kiss végül nélkülük ment a család házához, ahol a konyhában egy fiatalember próbálta újraéleszteni a 49 éves férfit. Az eszméletlen férfit az autóba tette és a mentőkhöz vitte. Ekkor érkezett meg a második esetkocsi a településre, majd 15 perc múlva a rendőrök is odaértek. A menősök megpróbálták újraéleszteni a férfit, de már nem tudtak segíteni rajta, a 49 éves Győző meghalt.

A mentőszolgálat szerint kollégáikat annyira megviselte a „veszélyeztetettség”, hogy a szolgálatukat sem tudták folytatni, a történteket pedig pszichológus segítségével dolgozhatják fel.

Nem ez volt az első eset a faluban

Az Index azt írja, hogy két évvel ezelőtt egy ötéves kisfiúhoz hívtak mentőt, de a család azt állítja, akkor sem indultak el időben hozzájuk. A gyerek édesanyja az Indexnek azt mondta, hogy fia epilepsziás és vesebeteg volt. 2017. december 31-én rosszul lett, ezért először az encsi orvosi ügyeletre vitték, ahol azzal nyugtatták, „komoly baja nincsen, csak meg van fázva” a gyerek, egy nappal később pedig meghalt. 

Másnap mondogatta, hogy alig kap levegőt. Sápadt volt, rosszul érezte magát. Hívtuk a mentőt, de nem jött ki. Azt mondták, beutaló kell– állította a nő.

Beutalójuk nem volt, ezért a gyerekkel végül az apja indult el autóval. Közben a mentőket is többször hívták, és üvöltöttek velük, hogy „gyertek ki, mert meghal!”, meséli az anya. Férje a gyereket végül néhány kilométerre Csenyététől, Baktakéken adta át a mentőknek, akik el is indultak a kisfiúval a miskolci kórházba, de a gyerek útközben meghalt.

Feljelentés

A 49 éves férfi ügyében a polgármester most feljelentést tett. Két évvel ezelőtt is indult egy eljárás az ötéves kisfiú ügyében, de a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntették.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Baptista Szeretetszolgálat