Kedden kiderülhet, hogy Gyárfás Tamás megbízásából ölték-e meg Fenyő Jánost. Amennyiben a Nap Tv volt tulajdonosa teljeskörű beismerő vallomást tesz, akkor 12 éve szabadságvesztés kiszabását indítványozza az ügyészség.

Mi történik ma?

Előkészítő üléssel kezdődik meg ma a Fővárosi Törvényszéken Gyárfás Tamás büntetőpere. A sportvezetőt a Fővárosi Főügyészség felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettével vádolta meg július 30-án. A vád lényege szerint Gyárfás bujtotta fel Portik Tamást arra, hogy ölesse meg üzleti ellenfelét, Fenyő János médiavállalkozót, amit Portik megbízása alapján 1998-ban a szlovák maffia bérgyilkosa, Jozef Roháč végre is hajtott.

Gyárfás őrizetben

Gyárfás Tamást tavaly április 17-én vették őrizetbe és gyanúsították meg a bűncselekménnyel. Az ügyészség indítványozta előzetes letartóztatását, ám a bíróság 200 millió forint óvadék ellenében lakhelyelhagyási tilalomra ítélte azzal, hogy nyomkövetőt kell viselnie.

Gyárfás és Fenyő kapcsolata

Elsőként a vádhatóság ismerteti a vádat, amely szerint Gyárfás Tamás az 1990-es évek meghatározó jelentőségű médiavállalkozója volt, akárcsak Fenyő János, aki egy videókazettákat terjesztő és egy napilapot kiadó gazdasági társaságnak, a VICO Rt.-nek,  is vezérigazgatója volt. Gyárfás és Fenyő között az 1990-es évek közepétől üzleti vita, hatalmi harc és ezekből fakadóan erős személyes ellentét alakult ki.

Gyárfás Tamás 1997-ben elhatározta, hogy a játszma végleges lezárása érdekében megöleti Fenyő Jánost. Ezért 1997 szeptemberében megbízott ezzel egy, az éjszakai életből közismert személyt, aki nem más, mint Tasnádi Péter. Tasnádi tanúként részese a pernek. Ő 12 millió forintért vállalta, ám hatmillió forint előleg átvétele után nem teljesítette a megbízást. A vádlott választása ezek után Portik Tamásra esett, akit 1994 óta ismert. A vád szerint Portik Tamás a megbízást elfogadta, és rávette az emiatt időközben jogerősen életfogytiglani szabadságvesztésre elítélt Jozef Roháčot Fenyő János megölésére. Roháč 1998. február 11-én a késő délutáni órákban Budapest II. kerületében, a Margit körút és a Margit utca sarkánál, a piros lámpánál a gépkocsijában várakozó Fenyőhöz lépett, és egy gépfegyverrel kivégezte.

Gyárfás tagad

A vádiratban a Fővárosi Főügyészség 12 év szabadságvesztés kiszabását indítványozza, amennyiben Gyárfás Tamás az előkészítő ülésen teljes körű beismerő vallomást tesz. A sportvezető azonban  többször elmondta, nem követte el a vádban szereplő bűncselekményt, nem ölette meg Fenyő Jánost, így nincs miről alkudozni az előkészítő ülésen sem.

Kiemelt kép: Gyárfás Tamás jön ki a börtönből, miután lerakta az óvadékot – Forrás: MTI