Mint ahogyan arról korábban a LikeNews is beszámolt egyre többfelé várható eső, amelyet estétől nyugat felől havas eső, havazás vált fel. Sőt, több olvasónk arról számolt be, hogy a havas eső már esik is, emellett pedig az Országos Meteorológiai Szolgálat havazás miatt Budapestre és további kilenc megyére figyelmeztetést adott ki. Néhol a hegyekben akár 20 centiméter körüli hó is hullhat.

Ezekre a megyékre adtak ki riasztást

A havazás miatt hétfőre Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kapcsolódó:

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésben azt írták:

Délnyugat felől egy csapadékzóna érte el az országot, amely fokozatosan északkelet felé halad. Az esti óráktól kezdődően az eső helyett egyre nagyobb területen havazás kezdődik. Éjfélig elsősorban a Dunántúl déli részén, valamint a Duna-Tisza köze déli vidékein 2-7 centiméter tapadó hó hullhat.

Éjszaka várható intenzív csapadék

Éjszaka várható a legintenzívebb csapadék, amely kezdetben a legtöbb helyen esővel indul, majd ezt egyre nagyobb területen havazás váltja.

A hómennyiség eltérő lesz

A halmazállapot-váltás idejében jelentős a bizonytalanság, így a várható hómennyiségben is nagy eltérés lehet kis területen belül.

A Duna vonalán

A mostani forgatókönyvek alapján a legesélyesebb, hogy hétfőn a Duna vonalában és attól keletre nagy területen hullhat 5 centimétert meghaladó vizes, tapadó hó, a Duna-Tisza köze és az Északi-középhegység egyes részein a 10 centimétert, főként a hegyekben a 20 centimétert is elérheti, illetve meghaladhatja a friss hó mennyisége.

5 centiméter hóréteg

A Dunától nyugatra jellemzően 5 centiméter alatti hóréteg alakulhat ki, északnyugat, nyugat felé haladva egyre kisebb eséllyel lehet hóra számítani. Reggelig északkeleten (főként a Nyírségben, Hajdúságban) még eső várható, itt majd napközben válthat át a halmazállapot, amikor a csapadékzóna erre a területre fog korlátozódni, errefelé további 5 centiméter hó gyűlhet össze.

Ez várható hétfőn

Hétfőn napközben az északnyugati szelet a hegyekben kísérhetik viharos közeli széllökések. Ha a hegyekben porhó formájában gyűlik a csapadék, van esély hófúvásra, síkvidéken viszont továbbra sem várható. Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció