Sok kávéfanatikus a frissen őrölt kávéra esküszik, egyébre rá sem néz, míg más beéri az előre darált kávéőrleménnyel, megint mások pedig vidáman kortyolják az instant kávét is. Nézzük meg, melyek a három különböző forma előnyei, illetve hátrányai!

Friss őrlés

Tény, hogy a legautentikusabb megoldás a friss őrlés főzés előtt. Sokan viszont ódzkodnak tőle, mert bonyolultnak tartják, pedig sok gép tudja beépítve ezt a funkciót, ha pedig nem rendelkezik integrált eszközzel, pótolhatja a hiányt egy kézi kávéőrlő a KávéVerzumtól. Hogy miért érdemes befektetnie pár ezer forintot egy ilyen egyszerű szerkezetbe?

A kávébabok őrlése, közvetlenül a főzés előtt, biztosítja a legfrissebb ízt és aromát. Sokkal intenzívebb és élvezetesebb ízélményt nyújt ez a készítési mód. A tápanyagok és antioxidánsok jobban megőrződnek, mivel a folyamat során kevesebb ideig érintkezik a kávéőrlemény a levegővel.

Az őrlési finomság befolyásolja a főzet ízét és erejét. Saját őrlés esetén ezt a fontos tényezőt Ön szabályozhatja, hogy illeszkedjen a kávéfőzője igényeihez, így optimalizálhatja az ízhatást.

Előre őrölt kávé

Mint talán az előbbiekből is kiderült, a legnagyobb nehézség az előre őrölt kávéval a frissesség és az aromák megőrzése, de azért így is van néhány olyan trükk, ami segíthet lelassítani a számunkra hátrányos folyamatokat.

Használjunk légmentesen zárható edényt vagy dobozt az őrölt kávé tárolására! A levegővel való érintkezés ugyanis gyorsítja az aromák elvesztését és a romlást.

Tartsuk távol a közvetlen napfénytől és hőforrásoktól, mint például a konyhapulttól vagy a tűzhelytől! A sötét és hűvös helyen történő tárolás segít megőrizni az ízeket és aromákat.

Bár sokan azt gondolják, hogy a hűtőszekrény vagy a fagyasztó megőrzi a kávé frissességét, ez valójában nem ajánlott. Az őrlemény nedvességet tud felvenni, ami megváltoztathatja az ízét és aromáját. Ezenkívül a fagyasztás és felolvasztás során a pörkölés minősége is változhat.

A “fekete bárány” instant

Igazi kávéimádónak említeni is bűn, de mivel sokan fogyasztják, ezért ejtsünk néhány szót az instant verziókról is.

Tagadhatatlan előnye, hogy gyorsan elkészíthető, csak forró víz hozzáadására van szükség, és a tárolása sem jelent problémát.

Ezzel szemben messze nem képes ugyanazt az íz- és aromaprofilt nyújtani, mint a frissen őrölt kávé, többek között azért, mert legtöbbször alacsonyabb minőségű kávébabból készül, illetve hozzáadott adalékanyagokat is tartalmazhat. Ezenkívül a gyártási folyamat során elveszhetnek a kávé természetes antioxidánsai és tápanyagai.

A gyártás energiaigénye miatt a környezeti terhelése is nagyobb, mint a hagyományos formátumoké, tehát lehet, hogy mégiscsak érdemes reggelente pár perccel többet fektetni a kávékészítésbe, hogy tényleg minőségi élménnyel indulhasson a nap.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a kaveverzum.hu oldalt működtető cég.

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.