Az UV-C vagy germicid fénnyel történő fertőtlenítés már 2 évszázados technológia, mégis a mai napig az egyik legeredményesebb csírátlanítási módszer. Irodaházak, egészségügyi és szociális intézmények, üzeletek, bölcsődék, óvodák, iskolák is előszeretettel használják sterilizálásra. Hatékonysága az élelmiszeripar területén is megmutatkozik. Legyen szó hús-, tejüzemekről, palackozásról, gyümölcs- és zöldségtárolásról vagy épp sütőüzemekről, mindenhol eredményesen fertőtlenít.

Az UV-C lámpák működése

Az uv-c systems germicid lámpái 253,7 nm-es sugárzással fertőtlenítik a felületeket, illetve a légteret. Egy környezetbarát technológiáról van szó, aminek nincs mellékterméke és vegyszert sem tartalmaz. Az UV-C sugárzás, a termékre egyáltalán nem ártalmas, de a vírusokat, baktériumokat és gombákat nagy hatékonysággal pusztítja el.

Általános csírátlanítási tudnivalók

Az élelmiszeripar területén kiemelt fontosságú az üzemek, a termelési egységek és a raktárak megfelelő mikrobiológiai szintjének megtartása. Ehhez rendszeres és nagy hatékonyságú fertőtlenítésre van szükség. Kiválóak erre a feladatra a falra szerelhető vagy mozgatható, szabadon sugárzó UV-C armatúrák. 

Ezek akár egész nap működhetnek azokon a területeken, ahol nincs emberi munkavégzés. Élőlényekre veszélyes, szem- és bőrkárosodásokat okozhat a germicid sugárzás. Védőszemüvegben rövid ideig lehet ugyan az UV-C lámpák közelében tartózkodni, de hosszabb távon semmiképp nem javasolt.

Légtér fertőtlenítése UV-C lámpával

Ha olyan területen van szükség sterilizálásra, ahol rendszeres az emberi munkavégzés, szabadon sugárzó germicid lámpákat nem lehet használni. Így a légtér kezeletlen marad, és ha bejut egy kórokozó, akkor jelentős fertőzéseket okozhat. Ennek megakadályozására kétféle légfertőtlenítési technológia is létezik, melyek zárt lámpatesttel végzik a csírátlanítási feladatokat.

Az egyik az, amikor a légcsatornába vagy a központi légkezelőbe van beépítve az UV-C lámpa. Másik a fix berendezés alkalmazása, ami a ventilátorával keringeti a germicid lámpával sterilizált levegőt.

Sütőipari felhasználás

Ahogy arról már szó esett, az élelmiszeripar számtalan területén jól alkalmazható a germicid lámpa. Így a pékárukészítés különféle fázisaiban is. Itt a kelesztés, sütés, hűtés és raktározás folyamata is megköveteli a maximális hatásfokú sterilizálást. Az UV-C lámpákkal meg tudjuk védeni az sütőipari cikkeket a fertőzéstől, ami főként a penészesedésre értendő. 

Egy sütőüzemben különös figyelmet kell fordítani a légtér megfelelő fertőtlenítésére is. De a különféle eszközöket, szeletelő gépeket, vágókéseket is szükséges sterilizálni. 

Ha olyan germicid lámpákat alkalmazunk, amelyek a falakra körbe vannak szerelve, és szabadon sugároznak, nagyon hatékony eredményeket fogunk elérni. Ide csak be kell tolni a pékárukat, és az UV folyosóban várakozó árucikkek steril légtérben várakoznak. Az UV-C technológiával a végtermék szavatossági ideje is megnövekszik.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a uvcsystems.hu oldalt működtető cég. Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják olvasóink a Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.