Életének 86. évében elhunyt Balázs Béla csillagász, professzor emeritus, a magyarországi és nemzetközi csillagászat meghatározó alakja – közölte a család az MTI-vel szombaton.

Csillagászok generációi tanultak tőle

Felidézték: Balázs Béla korábban több mint 20 évig volt az Eötvös Loránd Tudományegyetem Csillagászati Tanszékének vezetője, a nyolcvanas évek közepén pedig hat évig a Bécsi Egyetemen is oktatott, csillagászok generációit tanította.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Sok mű fűződik a nevéhez

Számos magyar és angol nyelvű ismeretterjesztő könyv és kiadvány szerzője volt.

Legjelentősebb alkotásai

Legjelentősebb munkái közé tartozik a társszerzőként és szerkesztőként jegyzett, angol nyelven íródott háromkötetes csillagászati alapmű, a Halmazok és Csillagtársulások Katalógusa (Catalogue of Star Clusters and Associations), amelyet a világ szinte minden csillagászati obszervatóriumában használnak.

Díjakkal is elismerték

Munkásságát sok egyéb kitüntetés mellett Szent-Györgyi Albert díjjal is elismerték.

Több társaság tagja volt

Tagja volt a Nemzetközi Csillagászati Uniónak [IAU], az Európai Fizikai Társulatnak [EPS], a német Csillagászati Társaságnak [AG] és a Nemzetközi Asztronautikai Akadémiának [IAA].

Ő vezette a bécsi Collegium Hungaricumot

A kilencvenes évek elején tanácsosként öt éven keresztül vezette a bécsi Collegium Hungaricumot.

Néhány napja hunyt el Palcsó Sándor

A LikeNews.hu hírportál is beszámolt róla, hogy életének 92. évében csütörtökön elhunyt Palcsó Sándor kétszeres Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a Magyar Állami Operaház örökös tagja – közölte a dalszínház csütörtökön az MTI-vel.

A búcsúztatásáról később intézkednek

A tájékoztatás szerint Palcsó Sándor búcsúztatásáról később intézkednek. A karaktertenor 1929-ben született Pécsett, énektanulmányait a Honvéd Művészegyüttes kariskolájában végezte Kis István és Érsek Mária tanítványaként, 1952 és 1957 között a Honvéd Művészegyüttes Férfikarának szólistája volt. 

Több mint 70 opera tenorszerepét alakította

Az Operában 1957-ben mutatkozott be Parpignol szerepével Puccini Bohéméletében, ezt követően az intézmény sokoldalú művésze lett, aki több mint 70 opera tenorszerepét alakította.

Két alkalommal kapott Liszt Ferenc-díjat

Liszt Ferenc-díjat két alkalommal, 1962-ben és 1971-ben is odaítélték neki, 1974-ben érdemes művész, 1980-ban kiváló művész elismerésben részesült, 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2010-ben középkeresztjét is megkapta. A Magyar Állami Operaház 2014-ben vette fel örökös tagjai közé.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels