Életének 91. esztendejében elhunyt Sir Sean Connery Oscar-díjas skót színész, James Bond egykori alakítója – írja az MTI.

Edinburghban született

A világhírű színész egy szegény munkáscsalád gyermekeként látta meg a napvilágot Edinburghban 1930. augusztus 25-én. A család rossz anyagi helyzete miatt nem tudta befejezni az általános iskolát, különféle munkákat vállalt, majd csatlakozott a Királyi Haditengerészethez, ahonnan azonban a gyomorfekélye miatt leszerelték.

Musicalben kapta meg az első színpadi szerepét

Az első szerepét  a South Pacific című musicalben kapta, ám ekkor még inkább labdarúgóként képzelte el a karrierjét, ám amikor a Manchester United ificsapatába meghívást kapott már inkább visszautasította az ajánlatot. Ezután több tévés és filmszerepet kapott.

James Bond hozta meg az áttörő sikert

1962-ben sok neves színész közül őt választották ki, hogy Ian Flemming nevezetes figuráját, James Bondot formálja meg a Dr.No című filmben. Egy évtizeden át a nézők Conneryt azonosították Bond figurájával, öt alkalommal játszotta el az ügynököt: Oroszországból szeretettel (1963), Goldfinger (1964), Tűzgolyó (1965), Csak kétszer élsz (1967), Gyémántok az örökkévalóságnak (1971).

Több sikerfilmben is játszott

Connery szerette volna, ha nem csak Bond szerepével azonosítják, az egyik legkiemelkedőbb filmje az 1965-ös A domb című filmdráma, vagy a Gyilkosság az Orient expresszen (1974) című Agatha Christie filmadaptációjában volt látható.1983-ban utoljára magára öntötte Bond szerepét,  hogy meghódítsa a szépséges Kim Basingert. 1986-ban feltűnt a Hegylakó című filmben, ami igazi kultuszfilmnek számít.

BAFTA-díjat és Oscar-díjat is bezsebelt

A színész A rózsa neve (1986) című filmbeli alakításáért BAFTA-díjat zsebelt be, majd nem sokkal később az Aki legyőzte Al Caponét című filmben egy rutinos ír zsarut formált meg aki segít a rendőrség új vezetőjének, a fiatal Eliot Nessnek elkapni a hírhedt chicagói bandavezért, Al Caponét, az alakításáért Oscar-díjat kapott.

Conneryt utoljára 2003-ban láthatták a filmvásznon.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

1990 ❤✨

SEAN CONNERY ♡ (@seanconnerydaily) által megosztott bejegyzés,

Két házassága volt

Első feleségétől Diane Cilentotól egy fia született Jason. Második nejét a francia-marokkói festőművészt, Micheline Roquebrunetet 1975-ben vette feleségül.

Számos elismerésben részesült

 Connery pályafutása során számos elismerésben is részesült: egyebek mellett megkapta a francia Becsületrendet, valamint 1990-ben életműdíjjal jutalmazta a Brit Filmakadémia.  1995-ben Cecil B. DeMille díjat kapott a Hollywood Foreign Presstől, 1998-ban pedig elnyerte a BAFTA legrangosabb díját, a British Academy Fellowshipet

Lovaggá ütötték

 II. Erzsébet brit királynő 2000-ben lovaggá ütötte azután, hogy pár évvel korábban mint skót nacionalistától megtagadták tőle az elismerést. Azóta viszont igényt tarthatott a Sir Sean Connery megszólításra.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

1983 ✨

SEAN CONNERY ♡ (@seanconnerydaily) által megosztott bejegyzés,

Forrás: wikipédia

Kiemelt kép: Sir Sean Connery