Életének 73. évében elhunyt Dinnyés József zeneszerző, énekes-gitáros – közölte a hírt közösségi oldalán testvére, Dinnyés Ágnes. A bejegyzés szerint Dinnyés Józsefet hétfőn érte a halál.

1963-ban kezdett énekelni

Dinnyés József 1948. augusztus 4-én született Szegeden. 1963-ban kezdett énekelni, 1966-ban alapító tagja és dalszövegírója volt az első magyarul éneklő szegedi zenekarnak, az Angyaloknak. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A KISZ által szervezett Pol-Beat fesztivál döntője:

Szent István körút, Vígszínház. A KISZ által szervezett Pol-Beat fesztivál döntője, Dinnyés József daltulajdonos. /Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

Pol-beat fesztivál

1967-ben Karrier című, Veress Miklóssal közösen írt dalával lett országosan ismert, amellyel 2. helyezést ért el az első magyar pol-beat fesztiválon. Egy szál gitáros, szájharmonikás, közéleti témákat megéneklő dalai miatt egy ideig magyar Bob Dylanként, „Bob Dinnyésként” emlegették annak dacára, hogy Bob Dylan ekkor már egészen más utakon járt és Dinnyést is egyre jobban foglalkoztatta a magyar költészet.

Itt a legendás dal:

A 70-es évek és a cenzúra

1973-as, első kislemezén két Buda Ferenc- és egy Morgenstern-vers mellett egyetlen saját szerzeménye, az Aranyos emberek szerepelt. Az 1970-es években egyrészt a versmegzenésítések és a saját dalok kettőssége jellemezte műsorait, másrészt az, hogy miközben számtalan koncertet adott országszerte, sőt hivatalos ünnepségek, KISZ-táborok állandó fellépője volt, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat egészen 1985-ig nem volt hajlandó nagylemezt készíteni vele, akkor is kicenzúrázták a címadó Határtalanul című dalát. A lemez megjelenése után öt évvel megjelent a Kín és dac című, 35 dalos albuma költők verseire. Ezt követte a ezt követte az Ezt nem fújta el a szél (1992), Töretlen hittel (2000), továbbá 14 kazettán népballadák, zsoltárok, énekelt versek.

Aranyos emberek

A 90-es évek

Az 1990-es években alapított Aranyalmás Kiadó sorra megjelentette a hosszú évek során összegyűlt szerzeményeit. Öt évszázad magyar nyelvű költészet verseiből előadássorozatot szerkesztett. Szabadiskolát alapított, melynek keretein belül a történelem, irodalom és a zene hármasságát mutatta be az érdeklődő kisközösségeknek. Igazi népművelőként járta az ország településeit, a Kárpát-medence magyarlakta területeit.

Portréfilm Dinnyés Józsefről:

Életmű-sorozat

2001-ben megkezdődött 24 CD-re tervezett életmű-sorozatának kiadása. 1988-ben Dalaim könyve címmel kötete jelent meg, róla Sebők János írt könyvet A daltulajdonos címmel.

Emlékfák

Aktív szerepet játszott a hagyományőrzésben: a Tanítók Emlékfája mozgalom szervezőjeként csaknem száz emlékfát állított már azért, hogy „a múltat ne felejtsük el”.

Egy szál gitárral járta az országot

 /Fotó: Fortepan / Urbán Tamás

Magyar Kultúra Lovagja

Dinnyés Józsefet 2001-ben a Magyar Kultúra Lovagja címmel tüntették ki. 2018-ban a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült.

Magyar–Szovjet Ifjúsági Barátság Fesztivál:

Semmelweis utca, Dinnyés József daltulajdonos. Magyar–Szovjet Ifjúsági Barátság Fesztivál, „Barátság-utca”-i ünnepség /Fotó: Fortepan/Magyar Rendőr

Magánélete

A Blikk azt írja, Dinnyés József több mint 50 éve volt házas, feleségével két lányuk született. Kilenszeres nagyapapa és egyszeres dédnagypapa volt. Dédunokája születéséről 2018-ban a Best magazinnak beszélt, amikor még csak úton volt a pici: „Visszatérve az unokákra, nyolc fiú és egy lány, kor szerint négy és féléves a legkisebb, a legnagyobb 22 éves. Ő nemrégiben nősült, s izgatottan figyelem, gömbölyödik-e már a felesége pocakja, nagyon várom már a dédunokát is” – mondta akkor a lapnak a legendás zenész.

Ezt mondta a házasságáról

Dinnyés József, akkor a házasságáról is beszélt. Elmondta, hogy bár a feleségével eltöltött öt évtized nem mindig volt zökkenőmentes, de kéz a kézben mindig átlendültek a problémákon. „„Az egyszeri ember azt mondta, válóperre soha nem gondoltunk, de gyilkosságra többször is. No, ez csak vicc! Ha újból kezdeném, újból Bögrét venném feleségül. A mi közös életünk húszéves koromban kezdődött, katona voltam Szegeden, sétáltam a Boldogasszony sugárúton, velem szembe jött Bögre, így becézem a feleségem, csinos volt és gyönyörű, leszólítottam, azóta vagyunk együtt. Én nemrégiben múltam hetven, ő hatvannyolc, az egyik barátom azt mondta, most kezdődik csak igazán az élet. Igaza van, hetven fölött valóban egy új élet kezdődik.”- nyilatkozta akkor a lapnak. Nyugodjon békében!  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Dinnyés József – Forrás: YouTube, Portréfilm