53 éves korában elhunyt Börcsök Enikő, Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, számolt be róla elsőként a deszkavizio.hu. A kiváló színésznő, akinek a hangját biztosan sokan ismerik, éppen ma ünnepelte volna a születésnapját.

Hosszú, súlyos betegség

A Vígszínház közlése szerint Börcsök Enikőt hosszú, súlyos betegség után csütörtök hajnalban érte a halál. A színművészt a Vígszínház saját halottjának tekinti. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Életpályája

Szülei: Börcsök Gábor és Orbán Irén. 1987-1991 között végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Marton László osztályában. 1989-2004 között Dévényi Ádám dalszövegíró-sanzonénekessel élt együtt a nyolcadik kerületben található Kisfaludy utcában. 1991-1994 között a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja volt, 1994 ősze óta a Vígszínház tagja. 2000 óta a MASZK Országos Színészegyesület elnökségi tagja. Közismertté a Melodráma (1991) című filmben történt bemutatkozása tette.

Vesetranszplantációra volt szüksége

Két vesetranszplantáción esett át egy autoimmun betegség miatt, az elsőn 1997-ben. A Nemzeti Vese Program nagykövete.

Gyerektáborokat szervezett

Nyaranta színjátszó-gyerektárbort szervez Becsvölgyén.

A Színház-és Filmművészeti Egyetemen tanított

A Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, korábban Ács János és Gállfi László mellett tanársegéd. 2014 óta Zsótér Sándorral közösen osztályvezető tanár, színészmesterséget tanít.

A magyar színjátszás meghatározó alakja

Az elmúlt évtizedek alatt Börcsök Enikő a magyar színjátszás egyik legmeghatározóbb színész egyéniségévé érett. Ezt bizonyítja számos díja és elismerése, melyekkel a szakma jutalmazta. Példaként felsorolható, hogy már III. éves főiskolás korában a berlini fesztiválon elnyerte a legjobb női alakításért járó díjat – írja a deszkavizio.hu.

Rendkívüli tehetség

Mint írják, Börcsök Enikő rendkívüli tehetségét vígszínházi sikerei is igazolják: a Macskajáték Egérkéje, a Mágnás Miska Marcsa szerepe, a Dobardanban, a Faustban és a Sógornőkben nyújtott alakítása, Az Iglic címszerepe, a Tóték Tóthnéja, a Lóvátett lovagok Francia királylánya. Emlékezetes alakítást nyújtott a Cselédekben Claire-ként, a A szecsuáni jólélekben Sen Te/Sui Ta-ként, a Lear királyban Gonerillként, a Nyaralókban Varvaraként, A kaukázusi krétakörben Acdaként, a Mindent anyámról Manuelájaként, az Egy csók és más semmi Dühös nőjeként és az Augusztus Oklahomában Barbara szerepében.

A kotnyeles dajka szerepe

A Rómeó és Júlia kotnyeles dajkájaként és a Makrancos Kata címszereplőjeként különleges humorával sziporkázott Shakespeare komikus jeleneteiben. Az utóbbi időszakban kortárs magyar és külföldi drámák főszerepeiben csillogtatta meg tehetségét és humorát: Az öldöklés istenében, a Mikvében, az Átutazókban, a Sógornőkben a Téli utazásban, a Príma környékben, a Kvartettben és a Honderűben.

Kortárs darabok

Az utóbbi időszakban kortárs magyar és külföldi drámák főszerepeiben csillogtatta meg különleges tehetségét és humorát: Az öldöklés istenében, a Mikvében, az Átutazókban, a Sógornőkben, a Téli utazásban, a Príma környékben, a Kvartettben és a Honderűben, a John Gabriel Borkmanban vagy éppen a Radnóti Színházban bemutatott A művésznő és rajongóiban.

Őszinte játék

Alakításait mindig ugyanaz a bensőséges őszinteség, játékos virtuozitás és bravúros ritmusérzék jellemezte. Minden szerepén átütött a színésznő csípős, kissé fanyar humora.

Ez a film tette közismerté

Közismertté az 1991-es Melodráma című filmben történt bemutatkozása tette. Emellett látható volt az Édes Emma, drága Böbe, a Szeptember, az Üvegtigris, A temetetlen halott, az Ünnep, Az ajtó, az Aglaja, A nagy füzet, az Isteni műszak, a Viharsarok, a Szerdai gyerek, a Gondolj rám!, A hentes, a kurva és a félszemű, a Boszorkányház, a Zárójelentés és a Hét kis véletlen című filmekben, valamint olyan sorozatokban, mint a Kisváros vagy a Válótársak, tudatja a lap.

A hangja lehet nagyon ismerős

Börcsök Enikő hangja is igencsak jellegzetes volt, hiszen rengeteget szinkronizált. Leginkább Melissa McCarthy hangjaként lehet ismerős, hiszen a színésznőnek rendszeresen kölcsönözte a hangját.

Varsányi Irén-emlékgyűrű

Számos díj és elismerés kísérte szakmai munkáját. Kiemelkedő színészi teljesítményét a Vígszínház 1997-ben Varsányi Irén-emlékgyűrűvel, hat alkalommal (1997, 2000, 2002, 2009, 2015, 2016) Ajtay Andor-emlékdíjjal, három alkalommal pedig Ruttkai Éva-emlékgyűrűvel ismerte el (1998, 2000, 2005). 1998-ban Jászai Mari-díjat kapott. A Paszport című filmben nyújtott alakításáért 2001-ben a 32. Magyar Filmszemlén a legjobb női alakítás díját kapta.

Legjobb női főszereplő

A 2005-ös V. POSZT-on a Legjobb Női Főszereplő díját nyerte el Scribe Adrienne című darabjában nyújtott alakításáért, ugyanezen évben Érdemes művésszé választották. 2007-ben a Happy Art Fesztivál Colombina-díját kapta a Legjobb Női Alakításért, valamint neki ítélték a Roboz Imre-díjat is.

Legjobb Női Epizódszereplő

A 2009-es IX. POSZT-on a Legjobb Női Epizódszereplőnek választották Tracy Letts Augusztus Oklahomában című darabjában nyújtott kiemelkedő játékáért. Ugyanez az alakítás hozta meg számára a 2008/2009-es Színikritikusok Díját is. 2013-ban kiemelkedbörcsö ő közösségi- és művészi munkájáért Budapestért díjat kapott, 2015-től örökös tag a Halhatatlanok Társulatában, valamint ugyanezen évben megkapta a Prima díjat, illetve a legjobb női epizódalakítás díját a Magyar Filmkritikusoktól a Szerdai gyerekben játszott szerepéért. 2018-ban elnyerte a Kiváló művész címet – írja a BudapestKörnyéke hírportál. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Börcsök Enikő