Meghalt Szőcs Géza, Kossuth-díjas és József Attila-díjas erdélyi magyar költő, politikus. A 67 éves költő, Orbán Viktor miniszterelnök kulturális főtanácsadója koronavírusos volt.

Halálhírét a Magyar PEN Club közölte

Halálhírét a Magyar PEN Club erősítette meg közösség oldalán néhány perccel ezelőtt, bejegyzésükben azt írják: „Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk, hogy a Magyar PEN Club elnöke, Szőcs Géza költő ma este elhunyt. Emléke legyen áldott!”

Hetek óta lélegeztetőgépen volt

A LikeNews is beszámolt róla korábban, hogy lélegezetőgépen van egy miniszterelnöki megbízott, ezt ugyanis Gulyás Gergely is megerősítette az október végi kormányinfón. Orbán Viktor miniszterelnök kulturális főtanácsadója októberben került koronavírus-fertőzéssel kórházba. Gulyás Gergely miniszter október 22-ei sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy egy korábbi államtitkár, jelenlegi miniszterelnöki megbízott lélegeztetőgépen van. A leírás Szőcs Gézára illett, viszont nevet akkor az egészségügyi adatok védelme miatt nem mondtak.

Később kiderült, hogy Szőcs Gézáról van szó

Nem sokkal később az  Index megtudta, hogy kórházba került Szőcs Géza költő, Orbán Viktor miniszterelnök kulturális főtanácsadója, így valószínű volt, hogy róla beszélt Gulyás Gergely is a kormányinfón. A lap értesüléseit megerősítették, Szőcs Gézát az intenzíven ápolták és lélegeztetésre szorult.

Csütörtök este érkezett a halálhíre

Szőcs Géza halálhíre csütörtök este érkezett, amit a Magyar PEN Club erősített meg a közösségi oldalán.

A miniszterelnök mellett látott el szaktanácsadói feladatokat

A József Attila- és Kossuth-díjas, erdélyi születésű 67 éves költő 2012 óta látott el szaktanácsadói feladatokat a miniszterelnök mellett kulturális területen – írja a BPK.

Szőcs Géza élete

Szőcs Géza Marosvásárhelyen született 1953-ban. Magyar-orosz szakon szerzett diplomát, egyetemistaként háromnyelvű diáklapot szerkesztett. Szőcs 1977–1981 között az Igazság című napilap irodalmi munkatársa volt. 1979–1980 között Sütő András javaslatára egy évig Herder-ösztöndíjas volt Bécsben. 1981–1982 között Tóth Károly Antallal, Tóth Ilonával és Ara-Kovács Attilával szerkesztette az Ellenpontok című szamizdat kiadványt. Ennek következtében a román államvédelmi hatóság többször is letartóztatta. 1989–1990 között a Szabad Európa Rádió budapesti irodavezetőjeként működött. 1989-től a Magyar Napló munkatársa lett.

A rendszerváltás után

A romániai rendszerváltás után 1990-ben visszatelepült Kolozsvárra, ahol újságírói-szerkesztői munkája mellett politikai szerepet is vállalt: 1990–1991 között az Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkára, 1991–1993 között politikai alelnöke volt. 1990–1992 között szenátorrá választották.

Munkássága

1992 óta az Erdélyi Híradó Könyv- és Lapkiadó Kft. elnöke. 1992 óta a Magyar Szemle szerkesztő-bizottsági tagja. 1994-1996 között az Orient Express felelős kiadója volt. 1996–1998 között a Magyar Polgári Együttműködés Egyesületének elnökségi tagja lett. 1996–2000 között a Duna TV-t felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány (HTVKA) ellenőrző testületének tagja volt. 2010-től az Orbán-kormány kulturális államtitkára, 2011-től a Magyar PEN Club elnöke, 2012-től egészen haláláig a miniszterelnöki megbízott volt.

Kiemelt kép: Illusztráció