Elhunyt Nemes László, a legendás hangmérnök, aki többek közt olyan zenekarokkal dolgozott, mint a Hungaria, az Omega, az LGT, a Republic vagy a Beatrice – egykori zenésztársai a közösségi oldalukon búcsúznak a rockszakma kiválóságától.

Csütörtök este tudatták a szomorú hírt

„A mai napon elment közülünk Nemes László, a roadok roadja. Gyászolják lányai, Anita és Erika. És gyászolja az egész magyar rockszakma. A gyászszertartásra a jelenlegi hatályos szabályok miatt egyelőre nem fog sor kerülni. Covid. Vigyázzatok magatokra és egymásra” – olvasható a közleményben.

A hatvanas évek óta a hazai rockélet kulcsszereplője volt

Nemes László a hatvanas évek óta volt jelen a hazai rockéletben. Hangmérnökként Fenyő Miklós Syconor zenekarával kezdte, műszaki mindenesként ott volt a Hungaria indulásánál, majd a Neotonhoz került, az LGT technikusaként eljutott az angliai Great Western fesztiválra, a Skorpióval Amerikába, az Omegával pedig körbeturnézta Európát. A rendszerváltás után éveket töltött a Republic és a Beatrice mellett is – írta egy korábbi cikkében az Index.

A hangtechnika mestere volt

Közben 1979-ben Kóbor Jánossal megépítette az első magánkézben levő stúdiót, ahol az Omega mellett a Hungária együttesnek, a P. Mobil-nak, a KFT-nek és az LGT-nekis készült anyaga – írja az mprt.eu. Laci bá’ – becenevén az „Öreg” – nevéhez fűződik az első magyarországi koncertalbum készítése, az Omega Élő Omega lemeze. A hazai hangosítási ipar megteremtésének műszaki szakembere számos, ma is aktív hangtechnikus és hangmérnök első mestere volt. Munkásságát a zeneipar is elismerte: a 2017-es Fonogram-gálán életműdíjat kapott.

A zenésztársadalmat is megrázta a halála

Nemes László halálhíre megrázta a zenésztársadalmat is. Többen is megemlékeztek róla a közösségi portálon, köztük Fenyő Miklós, aki nem csupán munkatársa, hanem barátja is volt.

Fenyő Miklós is búcsúzott

„Ma délután elhunyt Nemes László. Ez eddig olyan, mint egy újsághír. De nem nekem. 56 éve ismertem, 54 éve barátok is vagyunk. Így, jelen időben, mert ő ma is az nekem” – írja Fenyő Miklós a bejegyzésében. „Együtt voltunk fiatalok, együtt lettünk felnőtt férfiak itt, a Szent István parkban. Sokat beszélgettünk, sokat elmélkedtünk az évtizedek során, és ha nem is sokat, de eleget dolgoztunk is együtt ebben a ‘szakmában’, amelyet úgy hívunk, hogy rock and roll. A 60-as évek végén ő volt a Hungária együttes első technikusa egészen addig, amíg a sorsa más útra nem sodorta. 1980-ban és 81-ben ő volt a hangmérnöke a Rock and Roll Party és a Hotel Menthol lemezünknek. Jó néhány koncertemet is ő keverte azzal a kivételes hozzáállással és tehetséggel, amely csak neki volt. Azt hiszem, az utóbbit így gondolja, minden pályatársam, akivel élete során dolgozott.

Mi ketten megmaradtunk barátoknak, az utolsó időkig rendre megbeszéltük és ‘megfejtettük’ az élet és a világ nagy dolgait. És persze zenélgettünk elméletben, mert az mindig is jól állt nekünk. Lám, együtt lettünk ‘nagy öregek’ is… Laci, tudom, hogy most kiröhögsz, de mégis: Isten áldása legyen Veled! Fenyő Miklós”

Deák Bill Gyula így búcsúzott:

„Hosszú betegség után elhunyt Nemes László a Rock’n’ Roll legendás technikusa, nagyon sok lemez és koncert hangmérnöke, illetve hangosítója. Szomorú szívvel búcsúzunk tőle. Nagyon szerettelek Laci bácsi! – Bill”

Az Omega is megemlékezett Nemes Lászlóról

„Elhunyt a ‘roadok roadja’ – emlékét megőrizzük. Nemes László (1947-2020)

A Republic zenekar így búcsúzott Nemes Lászlótól

„Elhunyt a ‘Roadok Roadja’ – számtalan nagy sikerű Republic-koncert hangmérnöke. Köszönjük a sok-sok sikeres együtt töltött évet. Emlékedet megőrizzük ‘Fater’! Nemes László (1947-2020)”

Kiemelt kép: Illusztráció