Újabb nemzeti konzultációt jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz balatonfüredi kihelyezett frakcióülésén szerdán. A miniszterelnök azt mondta, ezúttal több témában kérik ki az emberek véleményét.

Ismét nemzeti konzultációt indít a kormány – erről Orbán Viktort beszélt a balatonfüredi kihelyezett frakcióülésen. A miniszterelnök azt mondta, hogy a korábbiakkal ellentétben nem csak egy témában, hanem több témában is kikérik majd az állampolgárok véleményét.

A kormány tudni szeretné, miként vélekednek a magyarok „az iparággá vált börtönbizniszről”, a feltételes szabadságra bocsátás szigorításáról, a Szeviép-üggyel összefüggésben felmerült bírói korrupció gyanújáról és a gyöngyöspatai romák kártérítése kapcsán felszínre került kérdésekről. A konziltáció márciusban kezdődik.

15 évvel ezelőtt volt ez az első nemzeti konzultáció

2005. március 9-én alakult meg a  Nemzeti Konzultációs Testület. Ekkor még csak rendezvényeken szóban, kérdőíveken, illetve postai úton kérdezték a választók véleményét politikai és közéleti kérdésekben. A Fidesz tájékoztatása szerint mintegy 1,6 millió emberrel létesítettek kapcsolatot a folyamat során.

A nemzeti konzultáció intézményesítését a megnyert 2010-es országgyűlési választás után jelentette be Orbán Viktor. Azóta szinte minden évben volt egy nemzeti konzultáció és minden választópolgár megkapta a kérdőívet. A kormány többek közt a Soros-tervről, a nyugdíjakról, a bevándorlásról kérdezte az embereket. A kérdőíveken konkrét kérdéseket tesznek fel, amelyre igennel vagy nemmel lehet válaszolni.

Mennyibe kerül?

Bár a kormány soha nem mond konkrét összeget, de egy-egy konzultációt 1- 1,5 milliárd forintra becsülnek. Jelen helyzetben például a gyöngyöspatai romáknak összesen 100 milliárd forint kártérítést kellene kifizetniük, amiről jogerős bírósági ítélet van. Most több mint 1 milliárd forintért kérdezik meg a választókat, hogy megérdemlik-e a gyöngyöspataiak a megítélt összeget.

Kiemelt kép: nemzeti konzultációs kérdőív egy postaládában