Mit tegyen, ha koronavírus-fertőzöttnek érzi magát? címmel tettek fel videót a közösségi oldalra csütörtök este, ebben Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat szóvivője beszél a fertőzésről. Közben bejelentették, háromra nőtt a koronavírusos-fertőzöttek száma Magyarországon. Egy debreceni féri lett beteg.

A felvételen Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője kifejti: ahhoz, hogy egyáltalán felvessék a koronavírus-fertőzés gyanúját, néhány feltételnek teljesülnie kell.

Kérdés, hogy az ember járt-e olyan térségben, amely veszélyeztett területnek számít. Esetleg volt-e szoros kontaktusban valakivel, aki fertőzött, akiről tudja, hogy koronavírus-fertőzése van. Ha valamelyikre igen a válasz, és tünetei is vannak, a legfontosabb, hogy ne menjen közösségbe, orvosi rendelőbe se, hanem telefonon vegye fel a kapcsolatot háziorvosával, aki gondoskodik további ellátásáról.

A koronavírus három legfontosabb tünete:

  • Száraz köhögés
  • 38 fok feletti láz
  • Nehéz légzés

Győrfi Pál megjegyezte, hogy e tünetek influenzát, náthát is jelezhetnek. Ha igazolódna a koronavírus, akkor is fontos a nyugalom, ugyanis – mint felhívta a figyelmet – a betegek körülbelül 80 százaléka különösebb probléma nélkül, magától meggyógyul.

A tapasztalatok szerint a legsúlyosabb szövődmények idősebb, illetve gyenge immunrendszerű betegeknél jelentkeznek – közölte, hozzátéve: rájuk fokozottan kell vigyázni.

Itt a harmadik fertőzött

Közben bejelentették: Egy Milánóban dolgozó debreceni férfi a harmadik magyar koronavírusos beteg. A férfi rendszeresen ingázik az olasz nagyváros és Debrecen között. Február 29-én, szombaton hajnalban szállt le repülővel a hajdúsági megyeszékhelyen, a reptéri testhőmérséklet-ellenőrzéskor még nem volt láza. Később belázasodott, és a mentő a Kenézy Gyula Kórházba szállította, ahol elkülönítették, és mintát vettek tőle. Azóta bebizonyosodott, hogy megfertőződött az új koronavírussal.

Kiemelt kép: Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője