A töltött káposzta az oszmán-török konyháról indulva terjedt el Európában. Először a Balkánon lett népszerű, majd az 1700-as években Magyarországon is széles körben kedvelt étel lett. Míg a balkáni töltött káposztát szőlőlevélbe burkolják, nálunk tényleg káposztalevélbe kerül a töltelék. Győzike feleségének, Bea asszonynak külön receptje van, azt mondja elképesztően finom, érdemes kipróbálni.

Győzike felesége, Bea asszony azt meséli a töltött káposztáról, hogy sokáig nem tartozott a kedvencei közé. Édesanyja tuszkolta volna belé, de mindig csak egyet evett, viszont a tesója nagy kedvel ette, sok tejföllel.

„Én mindig tejföl nélkül eszem a mai napig. Talán azért, hogy jobban érezzem, hogy milyen ízű. Aztán csodák-csodájára megismerkedtem egy nyíregyházi kedves nővel Valival, akivel már 15 éve barátnők vagyunk. Ő, vagyis az anyukája, mutatta meg nekem, az igazi nyírségi töltött káposztát! Ami nagyon pici paradicsomos és isteni finom! Na ebből kapásból még 5 db-ot is megeszek. Mindig így csinálom, mert ez így még Győzikének is bejön – meséli Bea asszony a ketkes.com oldalnak.

Bea asszony töltött káposztájának receptje:

Hozzávalók:

  • Egy kilogramm darálthús,
  • sertészsír,
  • egy nagy savanyított káposztafej,
  • egy kilogramm szálas savanyúkáposzta,
  • 30 dkg sertéscomb,
  • kapor,
  • kakukkfű,
  • 10-15 deka szalonna,
  • egy szál füstölt kolbász,
  • 1 db paradicsom,
  • 1 db kápia paprika két fő hagyma,
  • 3-4 gerezd fokhagyma,
  • só,őrölt bors őrölt pirospaprika,
  • őrölt kömény,
  • majoranna,
  • Előfőzött rizs két tasak.

Elkészítés

A káposztafejet leveleire bontjuk, majd a nagy-ereket levágjuk róla, hogy jobban tudjuk tölteni a káposztát. Ezután a szálaskáposztát megmossuk, majd hagymából fokhagymából kevés zsíron pörköltalapot készítünk, apróra felkockázott sertéscombot rátesszük. Pici só, bors, őrölt pirospaprika, kapor és kakukkfű a fűszere.

A sertéscombra rádobjuk a savanyúkáposztát És hagyjuk Sülni, rotyogni lassú tűzön, esetleg egy kis vízzel felöntjük, amíg elpárolog, addig főzzük.

Közben egy másik lábasban Kiolvasztjuk a felkockázott szalonna zsírját. A szalonnát kivesszük, majd megsütjük a zsírban a felkarikázott füstölt kolbászt is. Ha kész kiszedjük. Erre a jó füstös zsírra rátesszük a felaprított hagymát, fokhagymát, kápia paprikát, paradicsomot. Ha a hagyma üvegesre párolódott, befűszerezzük: só, bors, őrölt pirospaprika, őrölt kömény, majoránna.

Egy tálban a darálthúst összekeverem az előfőzött rizzsel, erre teszem rá befűszerezett zsiradékot. Összekeverem, hogy mindenhol érje a fűszer.

Nagyjából egyforma töltelékeket töltök a káposzta levelekbe, ami úgy történik, hogy a levelet kezembe veszem rá helyezem a tölteléket, behajtom a szélét mindkét oldalon, és feltekerem. Egy fazékba belerakom a sertéscombos savanyú káposzta felét, majd sorban a megtöltött levelek, majd a tetejére ismét az apró káposztás pörkölt. Ilyenkor a tetejére szoktam tenni a megsült kolbászt és szalonnát, kaporlevelet, kakukkfüvet, felöntöm egy liter paradicsomlével, és vízzel csak annyira hogy ellepje.

Nem túl erős lángon lassan főzöm kb. 2-3 órát. Elég intenzív illata van a savanyúkáposztától, de a végeredmény magáért beszél – mondja a receptről Bea asszony.

Kiemelt kép: Bea asszony – Forrás: Facebook/Gáspár Bea konyhája