A robotok gyorsabban bedarálják a munkahelyeket, mint sokan gondolnák. Nem fémemberekre kell gondolni, hanem például az önkiszolgáló pénztárakra, ahol már egy pénztáros elegendő 6-8 kassza üzemeltetéséhez. A Gazdaság-és Vállalkozáskutató Intézet legújabb felmérése szerint nagyon sok állás szűnhet meg az automatizáció miatt. Mutatjuk az érintettek listáját és elmondjuk, mit tehetnek.

Egyre több munkahelyet vesznek át tehát a robotok. Gondoljunk csak a supermarketekben működő takarító kocsikra, amelyek egy sofőrrel sok száz takarító néni munkáját végzik el. Nemsokára ezek sofőr nélkül fognak közlekedni és a takarító nénik végleg kiszorulnak a munkaerőpiacról.

De ugyanez vár a jegypénztárosokra, hiszen jönnek a BKK és MÁV automaták, vagy az ügyfélszolgálatokon dolgozóknak is javasoljuk, hogy hívják fel a Telekom ügyfélszolgálatát, ahol már most egy olyan robottal fognak beszélni, amely megérti, amit mondunk és elintézi az ügyeinket. Ezek a gépek egyre olcsóbbak lesznek, így hamarosan az önkormányzatokhoz és szinte mindenhová megérkezhetnek.

Sok jelenleg létező munkafeladat esetében a technikai fejlődés miatt hamarosan kiváltható lesz az élőmunka. Becslések szerint az automatizáció terjedésének üteme Közép-Kelet-Európában a közeljövőben az európai átlagot meghaladó lesz, így a munkaerőpiaci hatások régiónkban is jelentkezni fognak, néhol drámaiak lesznek.

A Gazdaság-és Vállalkozáskutató Intézet legújabb kutatásában a Magyarországon nyilvántartott foglalkozások automatizálhatóságát vizsgálta és összevetette a foglalkoztatottságra vonatkozó adatokkal. A kutatásban a FEOR nyilvántartásban szereplő foglalkozások automatizálhatósági szintjét határozták meg a foglalkozások leírásában szereplő feladatok automatizálhatósága alapján.

Automatizálható feladatnak tekinteték a rutinszerű, egyszerűen leírható, és ebből adódóan leprogramozható feladatokat, illetve azokat, amelyek a technikai fejlődés miatt a mai tudásunk szerint kiválthatók robotok és számítógépek által. Ezen kívül még meghatároztak részben, vagy egyáltalán nem automatizálható szakmákat is. A kutatás részleteit itt lehet megtalálni.

Az automatizáció vesztesei

Az automatizáció által leginkább érintett szakmák sorrendjét az alapján állították össze, hogy melyikben dolgoznak a legtöbben. Ez alapján az általános irodai asszisztensek, rakodómunkások és a mechanikai-gépszerelők vannak a legtöbben, vagyis ezekben a munkakörökben veszíthetik el a legtöbb ember a munkáját.

Itt a vesztesek toplistája

  1. Általános irodai adminisztrációs munkás
  2. Rakodómunkás
  3. Mechanikaigép-összeszerelő
  4. Kézi csomagoló
  5. Targoncavezető
  6. Könyvelő (analitikus)
  7. Egyszerű mezőgazdasági foglalkozású
  8. Pultos
  9. Pult és árufeltöltő
  10. Autóbuszvezető
  11. Pincér
  12. Bolti pénztáros, jegypénztáros
  13. Hegesztő, lángvágó
  14. Számviteli ügyintéző
  15. Készlet-és anyagnyilvántartó
  16. Kőműves
  17. Szabó, varró
  18. Postai szolgáltató (postás, válogató)
  19. Személygépkocsi-vezető

Ha az alábbi ábrán a megyei bontást nézzük, akkor Fejér megye az első, vagyis a legproblémásabb és Nógrádban várható a legkisebb automatizáció.

Már most fel kell készülni

A technológiai forradalom már tart, ám a robotok által leginkább veszélyeztetett munkakörökben dolgozóknak sem kell egyelőre aggódniuk, mivel a folyamat nem máról holnapra megy végbe, akár évek, évtizedek is kellenek az új berendezések hadrendbe állításához. A szakemberek abban egyetértenek: már most fel kell készülni a munkaerőpiac teljes átalakulására.

Itt a megoldás

A a 36 tagállamot tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint ezért egyre inkább elkerülhetetlen az élethosszon át tartó tanulás, a felnőttképzés modernizálása, a szociális védelem erősítése, valamint a dolgozói kompetenciák folyamatos növelése. Vagyis senki se gondolja azt, hogy az állása élete végéig megmarad, folyamatosan tanulni, képezni kell magunkat.

Kiemelt kép: illusztráció