Magyarországon összesen három IKEA áruház működik, ezért fontos információ, hogy 14 milliárd forintnyi kártérítést fizet az IKEA egy Kaliforniában történt halálos baleset miatt.

Még 2017-ben halt meg az a 2 éves kisfiú, akire rázuhant egy IKEA fiókos szekrény a kaliforniai házukban. A svéd vállalat most 46 millió dollárt fizet a családnak.

Ez az összeg, csaknem 13,6 milliárd forintos kártérítésnek felel meg. Az IKEA azért fizet, mert a svéd bútoráruház egyik terméke, egy fiókos szekrény ráesett egy kisgyerekre, aki a balesetben meghalt – írja a BBC cikkére hivatkozva a Porfolio.

A 2 éves Jozef Dudekre egy MALM nevű szekrény esett rá. Ennek a súlya közel 32 kilogramm. A gyermeket gyakorlatilag agyonnyomta a bútor.

A hibás terméket a halálos balesetet megelőzően egy évvel visszahívta az IKEA, miután három másik gyermek is életét vesztette, amikor a bútor rájuk zuhant.

A 2 éves Camden Ellis, a szintén 2 éves Curren Collas, és a 23 hónapos Ted McGee is életét vesztette, amikor rájuk esett a bútor. Az IKEA összesen 50 millió dollárt fizetett ki a három családnak kártérítésként.

2016-ban több millió fiókos szekrényt hívott vissza Észak-Amerikában az IKEA, az volt a cég történetének legnagyobb visszahívási akciója.

IKEA Magyarországon

Az IKEA az első magyarországi áruházát 1990. március 21-én Budapesten, az Örs vezér terén nyitotta meg. 1999-ben nyitotta ki kapuit a következő áruház, a budaörsi bevásárlóparkban, legutóbb pedig Soroksáron épül fel a harmadik, legnagyobb áruházuk, amelynek átadására 2017. június 14-én került sor.

Kiemelt kép: IKEA az Örs vezér terén – Forrás: ikea.hu