Site icon LikeNews

Halasztott fizetések finanszírozásának alternatív módja cégek számára

Egyes ágazatokban gyakori, hogy az eladók, beszállítók arra kényszerülnek, hogy hosszú fizetési határidőt adjanak vevőiknek, ami viszont likviditási gondokat okozhat, hiszen a költségeiket a bevételekből fizetik. Halasztott fizetés esetén probléma lehet a nemfizetés kockázata is, amely többlet adminisztrációs terheket ró a vállalkozásra. 

Mindezen nehézségekre előnyös megoldást jelenthet az eladó számára a faktoring finanszírozás, amely a le nem járt vevőkövetelések adásvételét jelenti, és amely lehetővé teszi, hogy jóval a fizetési határidő lejárta előtt pénzéhez jusson. 

A faktoring előnyei

A faktoring jellemzően 3 szereplős ügylet, amelynek során az eladó a faktorcégre engedményezi a hosszú fizetési határidejű követeléseit, ezáltal időben bevételhez jut, amelyből kifizetheti a vállalkozás működési költségeit, illetve beruházásokat eszközölhet. A FlexiBill a faktoring finanszírozásban rugalmas partner, a 100%-ban online intézhető digitális faktoring révén kényelmes alternatívát jelent a kis- és középvállalkozások számára. A faktoring egyszerű, gyors, rugalmas és átlátható finanszírozás. 

A faktorálás komplex vállalkozásfinanszírozási megoldás, amelyben minden érintett jól jár az ügylettel: az eladó hitelfelvétel nélkül jut pénzhez, nem visel kockázatot, nem kell a követelés behajtással foglalkoznia. A vevő is jól jár, hiszen nem kell azonnal fizetnie. A faktor a faktordíjért cserébe végzi szolgáltatását. Esetenként, a vevő nemfizetésének a kockázatát átvállaló hitelbiztosító is bekapcsolódhat az ügyletbe. 

Gyakori faktoring konstrukciók

A faktoring figyelembe veszi a szolgáltatást igénybe vevő cég sajátosságait, rugalmasan alkalmazkodik az igényekhez. 

A faktorálás során a számla ellenértékét 2 részletben fizeti ki a faktor az eladónak: 80-90%-ot előre, a számla faktorálása során, a faktordíjjal csökkentett maradványértéket pedig a vevő teljesítése után. 

A hazánkban legelterjedtebb visszkeresetes faktoring esetén a faktor nem vállalja át a vevő adóssághitelezéséből eredő kockázatát, így ha a vevő az előírt határidőre nem teljesíti fizetési kötelezettségét, a faktor visszavásároltatja a követelést az eladóval, vagyis az eladó a részére folyósított összeget vissza kell fizesse.

Amennyiben a faktor átvállalja a vevő nemfizetéséből eredő kockázatot, vissztehermentes faktoringról beszélünk.

Aszerint, hogy a vevő értesül-e a faktoring ügyletről, nyílt vagy csendes faktoringról van szó. Nyílt faktoring esetén esedékességkor a vevő a faktornak utal.

Attól függően, hogy a szállítás, a szolgáltatás merre irányul, belföldi és export faktoringot különböztetünk meg. 

Egyéb jellemzők

A faktoringot a Ptk. szabályozza, és pénzintézetek, valamint pénzügyi szolgáltatók nyújtják jellemzően mikro-, kis- és középvállalkozások számára. 

A faktorálás éven belüli, vagyis rövid távú finanszírozást jelent, amely gyors, rugalmas, testreszabott, továbbá tervezhető bevételeket teremt, javítja a fizetési fegyelmet.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.

Exit mobile version