Fillérekért adnak hamis vakcinákat és igazolásokat a neten, ugyanis egyes országokba csak drága tesztek után lehet bejutni, viszont egy kamu védettségi igazolványt már 30 dollárért, azaz 10 ezer forintért is be lehet szerezni.

2021 eleje óta folyik a vita arról, hogy lehet-e a védettségi igazolványokhoz előjogokat kötni. Év elején még úgy tűnt, hogy azok a hangok állnak nyerésre, akik szerint diszkrimináció csak az oltottak és a betegségen átesettek számára megnyitni a mozikat, színházakat és éttermeket.

Ez ma már kezd áttolódni a másik oldalra. Miközben számos civilszervezet világszerte kitartóan küzd a megkülönböztetés ellen, egyre több kormány állítja ki saját immunitás igazolását, vagy jelenti be az erre vonatkozó terveit. Igaz, a legtöbben azt ígérik, hogy negatív teszttel kiváltható lesz az igazolvány.

Magyarország ebben is az élen jár, akárcsak a keleti vakcinák beszerzésében. Az első kártyákat már februárban elkezdték kiküldeni, akkor amikor a legtöbb embernek még fogalma sem volt, hogy mit kezdjen vele. Azóta már 4,2 millió védettségi igazolványt gyártatottak le, sőt a kormányablakokban időpontfoglalás nélkül lehet benyújtani az igénylést. A kormány hónapról hónapra tölti meg tartalommal az aprócska plasztikdarabot.

Az elmúlt hetekben az Euronews.hu több olvasója is jelezte, hogy a közösségi médiát ellepték az olyan bejegyzések, amelyekben emberek hamis védettségi igazolványt keresnek. Ezek többsége nem oltásellenes vagy úgynevezett ,,troll” csoportokban jelent meg, hanem sportbarátok és edzőtermek oldalain. Ami pedig ennél is meglepőbb, hogy sok válaszban az szerepelt, hogy ,,Keress meg privátban”.

A helyzeten csak ronthat, hogy az immunitást igazoló kártyával karantén nélkül lehet hazatérni a külföldi nyaralásokról. Szerbia, Bahrein, Montenegró, Szlovénia és Horvátország is elfogadja már a magyar iratot. Az országok listája pedig várhatóan gyarapodni fog a külgazdasági és külügyminisztérium reményei szerint.

A portál által megkérdezett több forrás is arról számolt be, hogy a legdrágább, de legmegbízhatóbb háziorvosokon keresztül kártyához jutni. A legtöbb ampullában ugyanis több oltóanyag van a hivatalosan jelzettnél, így a doktoroknak lehetőségük van a behívottakon felül mások nevét is leadni a Népegészségügyi Központnak. Ez alap esetben jó, mert rengeteg ember juthat ,,lepattanó” vakcinához és kevesebb hatóanyag megy kárba. A hátránya viszont, hogy visszakövethetetlen.

A világban is felpörgött az oltási igazolás biznisz. Az Egyesült Államokban egy chicagói gyógyszerész árult az eBay-en oltási igazolásokat alig több mint 10 dollárért. A hatóságok szerint legalább 100 darab el is kelt ezekből.

A brit Guardian című lap értesülései szerint a hamis igazolásokat és vakcinákat már 10 ezer fortintnak megfelelő fontért meg lehet vásárolni, és a piac egye csak nő. Hamis amerikai védettségi igazolványok, hamis tesztek és hamis vakcinák a darkweben éppúgy elérhetők, mint a WhatsApp, a Telegram és a Jabber alkalmazásokon keresztül.

Akik hamis igazolásokat vásárolnak, javarészt oltásellenesek, vagy a szegényebb országokból származnak. Amíg novemberben 20, addig mostanra már több mint 1200 darkwebes üzletkötést észleltek.

Mivel az Egyesült Királyságba rendkívül drága a bejutás – attól függően, hogy az adott országot hova sorolták, azaz zöld, sárga vagy piros zónába -, akár 3 teszten is át kell esnünk, ha át akarjuk lépni a határt, ami minimum 50 ezer forinttól kezdődik, így sokan az olcsóbb hamis igazolások, tesztek mellett döntenek. Akik azonban ezt teszik, súlyos pénzbírságra számíthatnak.

Kemény büntetés

A védettségi igazolvány közokirat. A közokirat-hamisítás bűntettét a Büntető Törvénykönyv alapesetben 3 évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti. Azt azonban tudni kell, hogy a közokirat-hamisításnak már az előkészülete is büntetendő 1 évig terjedő szabadságvesztéssel, ami azt jelenti, hogy ha az elkövető például megvásárolja a hamisításhoz szükséges technikai eszközöket, vagy a közokiratot a későbbi felhasználás szándékával tartja magánál, akkor megvalósítja a bűncselekményt. Szigorúbban bünteti viszont a törvény azt, aki hivatalos személyként, a hatáskörével visszaélve követi el a közokirat-hamisítást, mert ebben az esetben a szankció 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztés.

Kiemelt kép: illusztráció