A kormány a jövőben a magyar tulajdonú feldolgozóipart és a nemzeti hozzájárulást akarja erősen támogatni és harcot hirdetett a multinacionális kiskereskedelmi vállalatok ellen – mondta Lázár János kormánybiztos, országgyűlési képviselő, korábbi miniszterelnökséget vezető miniszter. Ezzel a kormány képviselője nyíltan harcot hirdetett a Lidl, az Aldi és a Penny ellen, a minisztérium nem cáfolta a kijelentést. A videós összefoglalót a cikkünk alján nézheted meg.

Nekiment a kiskereskedelmi multiknak

Lázár János hadat üzent a kiskereskedelmi multiknak a Portfolio Agrárszektor Konferenciáján. A kormánymegbízott nyíltan protekcionista politikát hirdetett meg a magyar élelmiszeripar megmentése és feltámasztása érdekében – írja az agrarszektor.hu

Önellátás a kulcsszó

A kormánybiztos elmondta, a koronavírus-járvánnyal az egész világ leckét kapott abból, hogy mekkora értéket is jelent a függetlenség. Ha a határokat le kell zárni, és az áruk meg az emberek nem közlekedhetnek szabadon, akkor az önellátás és az önellátásra való képesség felértékelődik.

Mehet máshová a Lidl, Aldi, Penny és a többiek

Lázár János a nemzeti élelmiszeripar megerősítése mellett azt is kihirdette, hogy a kormány jövőbeli tervei között szerepel a külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorítása is, amihez nyíltan protekcionista politikát fognak folytatni. Ebben offenzívnek kell lenni, mert kell, hogy legyen magyar nemzeti kiskereskedelem, mondta Lázár János. Ahogy a kormánybiztos fogalmazott, ezt a piacot uralnunk kell, a saját érdekünkben.

Áremelkedést hozhatna ha kivonulnának

Lázár János kijelentéseit sem a külföldi üzletláncok, sem a Miniszterelnökség nem kommentálta. Az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő szerint áremelkedést hozhat, ha a külföldi multik elhagynák Magyarországot, szerinte a vevők és az alkalmazottak nagyon rosszul járnának.

Rosszul járnának a vevők és az alkalmazottak

Hornyák József, a Portfolio makroelemzője szerint a vásárlók nagyon megéreznék a piac átalakulását. Mint mondta: azért tudnak a multik sok terméket kedvező áron kínálni, mert hatékonyan működnek. Ha ezek helyébe kevésbé hatékony, nem versenyérdekelt cégek kerülnek, akkor áremelésre kényszerülnek, és könnyedén csökkenhet a termékkínálat is, a vásárlók biztosan rosszabbul járnának.

Több magyar terméket

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azt válaszolta az RTL érdeklődésére, hogy a vírusválság tapasztalatai megerősítették, hogy a gazdaság minden területén erősíteni kell az önellátási képességet. Azt is írták, hogy el kell érni, hogy nagyobb arányban legyenek magyar termékek a polcokon.

Nem cáfolt a minisztérium

A minisztérium tehát nem cáfolta a kormánybiztos kijelentését, ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy az Aldi, Lidl és a Penny kiszorítása a magyar piacról az Európai Unión belül nem működhet, ahhoz előbb az országnak ki kellene lépnie az EU-ból.

Kétharmaddal mindent lehet

Orbán Viktor a minap egy képviselői kérdésre az Országgyűlésben azt válaszolta, hogy Magyarország EU-ból való kilépéséről nem kell népszavazást tartani, arról az országgyűlés kétharmados többséggel dönthet -írja a BPK.

Népszerűtlen döntés lenne

Elvileg a kormánypártok bármikor kiszavazhatnák az országot az EU-ból. Jelenleg ez nem lenne népszerű döntés, mert az ország választópolgárainak 90%-a szerint az EU hasznos.

A korábbi uniós biztos szerint gáz a kormány uniós kommunikációja

Navracsics Tibor, aki Orbán Viktor jobbkezéből lett uniós biztos korábban nyíltan nehezményezte, hogy Magyarországon sokszor úgy beszélnek Európáról, mintha külpolitika lenne, mintha a magyarok nem Európa részei lennének és egy külső hatalommal folytatnánk veszekedést. Márpedig Magyarország Európa alapvető része – tette hozzá. Navracsics Tibort később nem jelölte újra Orbán Viktor uniós biztosnak.

Itt az RTL videója a témáról

Kiemelt kép: Aldi Budakeszi – Fotó: BPK